Ε.Ε. – G7: Οι ΥΠΕΞ συζητούν για το μέλλον της βοήθειας στην Ουκρανία

Ε.Ε. – G7: Οι ΥΠΕΞ συζητούν για το μέλλον της βοήθειας στην Ουκρανία

Αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη σε ό,τι αφορά το μέλλον της διεθνούς στήριξης προς το Κίεβο, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται οι παγκόσμιοι ηγέτες για την εβδομαδιαία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα μετάσχουν σε σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων.

Η κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα, η κλιμάκωση στον Λίβανο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Για την Ουκρανία, ωστόσο, αυτή η εβδομάδα θα είναι κρίσιμη σε ό,τι αφορά το μέλλον της διεθνούς στήριξής της, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι, άλλωστε, αναμένεται να απευθύνει ομιλία στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, προτού ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Τζο Μπάιντεν να στηρίξει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου, προτού λήξει η θητεία του, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Το σχέδιο έχει πραγματική ουσία, στρατιωτική, πολιτική, διπλωματική και οικονομική», ανέφερε ο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «τα απαιτούμενα βήματα για την Ουκρανία έχουν πλήρως προσδιοριστεί». «Τα βήματα έχουν σχεδιαστεί για να μας παράσχουν την πιο ισχυρή θέση για να φέρουμε ειρήνη, μια πραγματική και δίκαιη ειρήνη. Για κάθε βήμα, υπάρχει μια ξεκάθαρη λίστα του τι χρειαζόμαστε και τι θα μας ενισχύσει. Δεν υπάρχει κάτι αδύνατον σε αυτό το σχέδιο. Ηδη το 90% έχει γραφτεί», τόνισε.

«Πρόκειται για ιστορική αποστολή», ανέφερε παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ αξιοσημείωτη θα είναι η συνάντησή του και με τον υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα παραστεί, πάντως, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ειδικό ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους –παρουσία του απερχόμενου επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ– με αντικείμενο την Ουκρανία και την καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της από τις ρωσικές επιθέσεις.

Το πιο «καυτό» ζήτημα που πρόκειται να συζητηθεί, ωστόσο, αφορά το εάν και η Ε.Ε. θα αποφασίσει να άρει τους περιορισμούς για τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον στρατιωτικών στόχων της Ρωσίας.

Το θέμα φαίνεται να απασχόλησε τις συνομιλίες που είχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Λάμι, με Ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο, την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν έμφαση στην εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, τους τελευταίους μήνες, ενώ κατηγόρησαν την Τεχεράνη για την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι εξετάζει το αίτημα του Κιέβου να άρει τους περιορισμούς χρήσης του τακτικού πυραυλικού συστήματος του αμερικανικού στρατού, προκειμένου να στοχεύει στρατιωτικές τοποθεσίες εντός της Ρωσίας, που όμως χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον της Ουκρανίας. Το θέμα θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT