Γαλλία: «Αγκάθι» για τον Μισέλ Μπαρνιέ ο προϋπολογισμός

Γαλλία: «Αγκάθι» για τον Μισέλ Μπαρνιέ ο προϋπολογισμός

Η νέα κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών τον –άπειρο 37χρονο– Αντουάν Αρμάν καλείται «να βρει 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια ή 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο», ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο συμβολικό «ορόσημο» του 3% έως το 2029

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, θα είναι ένα θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες και αφορά την αποκατάσταση της οικονομίας της, της δεύτερης ισχυρότερης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε αντίθεση, πάντως, με όσα ισχυριζόταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ, η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι βιώσιμη, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να «εκτιναχθεί» στο 5,6% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους και το χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 112,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά από μια αρχική ανακοίνωση τον Ιούνιο, η Κομισιόν μάλιστα έθεσε τη Γαλλία και έξι άλλες χώρες της Ε.Ε. σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στις 26 Ιουλίου – η οποία απαιτεί από τις χώρες να μειώσουν το έλλειμμά τους κατά τουλάχιστον 0,5% ετησίως.

Η Γαλλία δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε φέτος, καθώς αυτό ορίζει τα κράτη-μέλη να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα χρέους και ελλείμματος 60% και 3% του ετήσιου ΑΕΠ τους, αντίστοιχα. Σε περίπτωση παρατεταμένης μη συμμόρφωσης με αυτές τις υποχρεώσεις, τα κράτη-μέλη θεωρητικά θα έρθουν αντιμέτωπα με οικονομικές κυρώσεις.

Το Παρίσι είχε προθεσμία έως τις 20 Σεπτεμβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού, ωστόσο δόθηκε χρονική παράταση έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πλέον, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Εθνοσυνέλευση την 1η Οκτωβρίου.

Η νέα κυβέρνηση –που ανακοινώθηκε μόλις το περασμένο Σάββατο– πάντως, δεν έχει την πολυτέλεια να κερδίσει ευνοϊκή μεταχείριση ή ευελιξία, όπως της δόθηκε αντίστοιχα το 2016 – γιατί «ήταν η Γαλλία», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι καιροί έχουν αλλάξει και η νέα κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών τον –άπειρο 37χρονο– Αντουάν Αρμάν καλείται «να βρει 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια ή 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο» ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο συμβολικό «ορόσημο» του 3% έως το 2029, όπως ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, είτε μέσω μείωσης ή βελτίωσης των δαπανών ή αύξησης των φόρων.

Η κατάρτιση του επόμενου νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό και η έγκρισή του από την Εθνοσυνέλευση, ωστόσο, ήδη μοιάζει να ακροβατεί σε μια εξαιρετικά λεπτή άσκηση ισορροπίας.

Ηδη ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το περασμένο Σάββατο προέβλεψε ότι «ο Μπαρνιέ δεν έχει μέλλον», καθώς θα ηττηθεί στην Εθνοσυνέλευση, ειδικά για το θέμα του προϋπολογισμού. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εάν θα καταθέσουν, δηλαδή, όπως εκτιμά ο ακροαριστερός Μελανσόν, πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Μπορεί ο πρώην επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ να έχει τη φήμη στις Βρυξέλλες «δεινού διαπραγματευτή» λόγω Brexit και ότι θα δώσει «μάχη» για τις διαπραγματεύσεις –στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος–, ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, το μέλλον της κυβέρνησής του «κρέμεται» από μια κλωστή. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT