Δανία προς συμμάχους: Σταματήστε να μιλάτε για «κόκκινες γραμμές» και αφήστε την Ουκρανία να χτυπήσει

Δανία προς συμμάχους: Σταματήστε να μιλάτε για «κόκκινες γραμμές» και αφήστε την Ουκρανία να χτυπήσει

Οι χώρες που χορηγούν όπλα στην Ουκρανία, ιδίως οι ΗΠΑ, έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση τους από το Κίεβο, εξαιτίας φόβων ότι θα μπορούσαν να παρασυρθούν περαιτέρω σε σύγκρουση με τη Ρωσία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, τους συμμάχους της Ουκρανίας να δώσουν το «πράσινο φως» για τη χρήση όπλων με σκοπό πλήγματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσίας.

«Η πρότασή μου είναι, ας βάλουμε τέλος στη συζήτηση για τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε η Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη στο Bloomberg, που προβλήθηκε σήμερα. Οι χώρες της Δύσης έκαναν «λάθος» διαφωνώντας σχετικά με το αν το Κίεβο θα πρέπει να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας, πρόσθεσε, καθώς με τον τρόπο αυτόν έδωσαν στη Μόσχα ένα «πολύ δυνατό χαρτί».

Οι χώρες που χορηγούν όπλα, ιδίως οι ΗΠΑ, έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση τους από την Ουκρανία, εξαιτίας φόβων ότι θα μπορούσαν να παρασυρθούν περαιτέρω σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αλλά οι εκκλήσεις για άρση των περιορισμών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων, από τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για τη νίκη του Κιέβου. Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ότι η Ουκρανία μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί.

«Η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή έχει ήδη ξεπεραστεί. Και αυτή ήταν όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην Ουκρανία», δήλωσε η Φρέντερικσεν. «Επομένως, δεν θα δεχθώ αυτή την προϋπόθεση και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε κανέναν από τη Ρωσία να αποφασίσει τι είναι το σωστό για το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη ή την Ουκρανία».

Ουκρανικές επιθέσεις σε στόχους εντός της Ρωσίας

Οι δυνάμεις του Κιέβου επιτίθενται όλο και περισσότερο σε στόχους εντός της Ρωσίας, έχοντας καταλάβει σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στην περιοχή του Κουρσκ σε διασυνοριακή εισβολή τον περασμένο μήνα.

«Είναι δίκαιο να καταστρέψουμε τους Ρώσους τρομοκράτες εκεί όπου βρίσκονται, από όπου εξαπολύουν τα χτυπήματά τους», δήλωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιτρέψουν στις δυνάμεις του να πλήξουν αεροπορικές βάσεις και αποθήκες όπλων, μεταξύ άλλων στρατηγικών στόχων, βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

Σχεδόν 1.000 ημέρες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε εξοντωτικό πόλεμο φθοράς, με ελάχιστα κέρδη από τις δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ, για να συγκεντρώσει υποστήριξη για το Κίεβο και να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του.

Με πληροφορίες από Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT