Ε.Ε.: Χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών του 2023

Ε.Ε.: Χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών του 2023

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε να παράσχει βοήθεια και στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τη Γαλλία λόγω των φυσικών καταστροφών που υπέστησαν το 2023 αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η βοήθεια θα προέλθει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2024, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. θα κινητοποιηθεί για το συνολικό ποσό των 1028,54 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 231,78 εκατ. ευρώ ως προκαταβολής, εκ των οποίων αντίστοιχα:

Για τη χώρα μας αναμένεται να δοθεί το ποσό 101,53 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμυρών που προκάλεσε πέρυσι ο «Daniel» σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, περιλαμβανομένου του ποσού των 25,38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολής.

Στην Ιταλία θα δοθεί αντίστοιχα συνολική βοήθεια ύψους 444,64 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από εντατικές βροχοπτώσεις στην περιφέρεια της Εμίλια – Ρομάνια τον Μάιο του 2023 (378,83 εκατ.), περιλαμβανομένου του ποσού των 94,71 εκατ. ευρώ ως προκαταβολής, ενώ θα δοθούν 67,81 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών του περυσινού Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Η Σλοβενία θα λάβει βοήθεια ύψους 428,41 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων πέρυσι τον Αύγουστο, περιλαμβανομένου του ποσού των 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολής. Στην Αυστρία θα δοθεί αντίστοιχα βοήθεια ύψους 5,20 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2023.

Η Γαλλία θα λάβει το συνολικό ποσό των 46,76 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιφέρεια του Καλαί τον Νοέμβριο του 2023, περιλαμβανομένου του ποσού των 11,69 εκατ. ευρώ ως προκαταβολής.

Τα επόμενα βήματα

Στην πράξη, μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση, η Ε.Ε. θα μεταφέρει χρήματα από το αποθεματικό αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας στον προϋπολογισμό της για το 2024 στα αντίστοιχα κονδύλια του προϋπολογισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., από όπου μπορούν να καταβληθούν στις χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση για οικονομική βοήθεια μετά από φυσικές καταστροφές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT