Γαλλία: Ο νέος πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των φόρων στους πλουσίους

Γαλλία: Ο νέος πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των φόρων στους πλουσίους

Το πιο άμεσο και απαιτητικό καθήκον της κυβέρνησης θα είναι να καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δίνει μάχη για να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ άνοιξε χθες, Κυριακή, τον δρόμο για αύξηση των φόρων στους πλουσίους και σε μεγάλες εταιρείες, για να κλείσει το κενό στα δημόσια οικονομικά. Τόνισε παράλληλα ότι θα προστατεύσει τα κατώτερα και τα μεσαία στρώματα.

Το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το Σαββατοκύριακο τη νέα κυβέρνηση με δεξιό προσανατολισμό, με την οποία ελπίζει ότι θα ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι. Το πιο άμεσο και απαιτητικό καθήκον της θα είναι να καταφέρει περάσει τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δίνει μάχη για να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Δεν πρόκειται να αυξήσω περαιτέρω τους φόρους στους Γάλλους, ούτε στους εργαζομένους, ούτε στα μεσαία στρώματα. Αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω τους πλουσιότερους από την εθνική προσπάθεια για τη διόρθωση της κατάστασης», δήλωσε ο Μπαρνιέ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Στο 110% του ΑΕΠ το χρέος της Γαλλίας

Το συνολικό χρέος της Γαλλίας ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ ή κοντά στα 3,2 τρισ. ευρώ. Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα και οι υψηλότερες δαπάνες αναμένεται να οδηγήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα στο 6,2% της οικονομικής παραγωγής το επόμενο έτος, εάν δεν γίνει τίποτα για τον περιορισμό του.

Το Παρίσι παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το έλλειμμα και οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας παρακολουθούν στενά τις εξετάσεις που λαμβάνει η Γαλλία.

«Μεγάλο μέρος του χρέους μας έχει τοποθετηθεί σε διεθνείς και ξένες αγορές. Πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», ανέφερε ο Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος ήταν ο κύριος διαπραγματευτής της Ε.Ε. κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit της Βρετανίας, δήλωσε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν, αλλά ότι οποιεσδήποτε αλλαγές δεν πρέπει να υπονομεύουν τα επισφαλή οικονομικά του.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT