Ζελένσκι: Λήξη του πολέμου εις βάρος της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη»

Ζελένσκι: Λήξη του πολέμου εις βάρος της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέρει πώς να τερματίσει τον πόλεμο και απέρριψε την πρόταση Βανς για δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και παροχή εγγυήσεων από το Κίεβο προς τη Μόσχα ως «πολύ ριζοσπαστική»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρόταση του Τζ. Ντ. Βανς για λήξη του πολέμου με τη Ρωσία, η οποία προϋποθέτει εδαφικές και άλλες παραχωρήσεις εκ μέρους του Κιέβου. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, o Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι τερματισμός του πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτος».

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος έχει επικρίνει τα αμερικανικά πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία και πιέζει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, υποστήριξε ότι το σχέδιο Τραμπ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ειδικής αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο Βανς είπε ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της, αλλά θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις στη Μόσχα ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους συμμαχικούς θεσμούς.

Στη συνέντευξή του στο New Yorker, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Τζ. Ντ. Βανς «πολύ ριζοσπαστικό στις ιδέες του», όσον αφορά τη λήξη του πολέμου και πρόσθεσε:

«Η ιδέα ότι ο κόσμος πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη. Αλλά δεν θεωρώ αυτή την ιδέα του σχέδιο, με καμία επίσημη έννοια».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι «δεν παίρνει στα σοβαρά» τα λόγια του Βανς, «γιατί, αν αυτό ήταν σχέδιο, τότε η Αμερική οδεύει προς μια παγκόσμια σύγκρουση, στην οποία θα εμπλακούν το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, η Ταϊβάν, η Κίνα, καθώς και πολλές αφρικανικές χώρες. Αυτή η προσέγγιση θα δίδασκε στον κόσμο τον ακόλουθο σιωπηρό κανόνα: Ηρθα, κατέκτησα, τώρα αυτό είναι δικό μου».

Ηδη από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, έχει δηλώσει ότι το ερώτημα δεν είναι «αν θα ενταχθεί η Ουκρανία, αλλά το πότε». Παρ’ όλα αυτά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ «δεν ξέρει πώς να σταματήσει τον πόλεμο», ακόμα και αν νομίζει ότι ξέρει.

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT