Γερμανία: Οι Φιλελεύθεροι εξετάζουν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση

Γερμανία: Οι Φιλελεύθεροι εξετάζουν την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση

Τρία ηγετικά στελέχη του Κόμματος των Φιλελευθέρων μιλούν ουσιαστικά για αποχώρηση από την κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο φθινόπωρο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά σε κυβερνητική κρίση βρίσκεται πιθανότατα η Γερμανία εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, που κατέγραψε καταστροφικό ποσοστό, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Στις εκλογές της Κυριακής, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, οι Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν οριακά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ωστόσο το Κόμμα των Φιλελεύθερων (FDP) κατέγραψε ποσοστό μόλις 0,8%. Το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώθηκε ως εξής: Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 31%, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 30%, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) 12%, «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) 12%, Πράσινοι (Grune) 5%, Αριστερά (Die Linke) 3%, «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι της Βαυαρίας» (BVF/FW) 2,7%.

Ο ηγέτης του FDP και υπουργός Οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε στο περιθώριο έκτακτης «συνάντησης διαχείρισης κρίσης» που είχε σήμερα με ηγετικά στελέχη του κόμματός του:

«Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: τώρα απαιτείται θάρρος από όλους. Δηλαδή είτε το θάρρος να δουλέψουμε σε έναν αμφιλεγόμενο συνασπισμό και εφόσον μπορούν να επιτευχθούν καλά πράγματα για τη χώρα, είτε το θάρρος, αν φτάσουμε στα όρια του δυνατού και δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις της χώρας, να πυροδοτήσουμε μια νέα δυναμική».

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του FDP, Μπιγιάν Τζιρ-Σαράι, είχε δώσει την εντύπωση ότι η απόφαση για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό ήταν ήδη ειλημμένη. «Μια κυβέρνηση που δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει με κοινή προσπάθεια τις προκλήσεις στη χώρα, θα πρέπει να αμφισβητήσει τον ίδιο της τον εαυτό», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «φθινόπωρο αποφάσεων». 

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, είπε από την πλευρά του ότι, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει εντός των προσεχών δύο τριών εβδομάδων να βρει «κοινό παρονομαστή», δεν έχει πλέον νόημα να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, «με αυτές τις επιδόσεις», δεν θα αντέξει έως το τέλος του έτους.

Κρίση και στην Αριστερά

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για την Αριστερά (Die Linke), η οποία μετά την αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ και την ίδρυση νέου κόμματος από την ίδια, βλέπει τα ποσοστά της να συρρικνώνονται σε περιοχές τις οποίες θεωρούσε κάποτε «προπύργιό» της. 

Στο Βρανδεμβούργο έλαβε μόλις 3% και έμεινε για πρώτη φορά εκτός Βουλής, ενώ μεγάλες απώλειες είχε καταγράψει και στις εκλογές της Σαξονίας και της Θουριγγίας στις αρχές του μήνα. 

«Το κόμμα έχει τεμαχιστεί από όλες τις πλευρές του», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης Βρανδεμβούργου, Σεμπάστιαν Βάλτερ, καθώς, όπως φάνηκε από τις αναλύσεις του αποτελέσματος, από την Αριστερά, μετακινήθηκαν ψηφοφόροι κυρίως προς τη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) και δευτερευόντως προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). 

Ο κ. Βάλτερ παραδέχθηκε ακόμη ότι το κόμμα του αντιλήφθηκε με καθυστέρηση ποια θέματα έπρεπε να αναδείξει, ενώ εκτίμησε ότι κάποια στιγμή η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» θα διαλυθεί και θα «επαναπατριστούν» οι χαμένοι ψηφοφόροι. Η Αριστερά συνεδριάζει επίσης σήμερα προκειμένου να εκτιμήσει το αποτέλεσμα και να δρομολογήσει αλλαγές ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT