Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

O υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε ολόκληρη τη χώρα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Δευτέρα ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα του Λιβάνου από το τέλος του βίαιου 15ετούς εμφυλίου πολέμου», δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

O υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε ολόκληρη τη χώρα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.024.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νότιο Λίβανο «λόγω των ισραηλινών θηριωδιών», δήλωσε στο Reuters ο Νάσερ Γιασίν, Λιβανέζος υπουργός που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίθεση σε Βηρυτό – Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-1Ο Ισραηλινός Στρατός το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό.

Η Ηaaretz μετέδωσε ότι στόχος του πλήγματος στη Βηρυτό ήταν ο Αλί Καράκι, διοικητής του νότιου μετώπου της Χεζμπολάχ, ο οποίος -σύμφωνα με αναφορές- έχασε τη ζωή του.

Νωρίτερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση σε περίπου 800 στόχους της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο. «Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν κτίρια όπου η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, πυραύλους, εκτοξευτές, UAV και πρόσθετες τρομοκρατικές υποδομές». Νωρίτερα, οι IDF είχαν καλέσει τους πολίτες να εκκενώσουν τις παραπάνω περιοχές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είπε ότι ο στρατός «επεκτείνει» τα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ «σε όλο τον Λίβανο».

Νωρίς το βράδυ, ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού δήλωσε ότι «το πρωί ξεκινήσαμε μία επιθετική επιχείρηση στοχεύοντας σε στρατιωτική υποδομή και στόχους, ενώ ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις».


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-2
Καπνός υψώνεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε χωριά στην περιοχή Nabatiyeh, στον νότο του Λιβάνου. AP Photo/Hussein Malla

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι στόχευσε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους, ενώ σειρήνες ηχούσαν στις βόρειες ισραηλινές πόλεις Χάιφα και Ακκρα.

Οι IDF γνωστοποίησαν ότι από το πρωί της Δευτέρας, 165 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν εκ νέου στη Χάιφα.

Το περιφερειακό συμβούλιο Σομρόν στη Δυτική Οχθη δήλωσε ότι το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξαν πλήγματα από ρουκέτες κοντά στις περιοχές Μπιντία, Αλ Φουντούγκ και Μπουρκίν.

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-3
Εκτόξευση ρουκετών από το Λίβανο προς το Ισραήλ. REUTERS/Gil Eliyahu 

Η δορυφορική καταγραφή των επιθέσεων

Δορυφόροι της NASA κατέγραψαν τις τοποθεσίες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στον Λίβανο μετά από το κύμα των επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα. Στον χάρτη φαίνονται οι επιθέσεις από τον νότιο Λίβανο μέχρι την πόλη της Σιδώνας.

Η ένταση των πυρκαγιών μπορεί να υποδηλώνει την έκρηξη μεγάλων αποθεμάτων πυρομαχικών. Το υλικό δείχνει επίσης πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ισραηλινό έδαφος, βορειοδυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-4

«Αλλάζουμε την ισορροπία ασφαλείας»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει «περίπλοκες ημέρες» καθώς εντείνει τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά. Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε.


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-5
Ανθρωποι που μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους απομακρύνονται από τη νότια παράκτια πόλη της Σιδώνας, καθώς διαφεύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις»

«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις μας στον Λίβανο, η δράση θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του σήμερα.

Κάλεσε παράλληλα τους Ισραηλινούς να δείξουν ψυχραιμία.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μέλη της Χεζμπολάχ στα νότια του Λιβάνου λένε στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-6
Καπνός υψώνεται πάνω από το νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινά πλήγματα, εν μέσω συνεχιζόμενων διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, όπως φαίνεται από την Τύρο. REUTERS/Aziz Taher

Ιράν: Το Ισραήλ «επεκτείνει τον πόλεμο» στη Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν», και επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής.

«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-7
Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο. REUTERS/Jim Urquhart

Οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο, αρνούμενο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό ή την αποστολή των αναπτυσσομένων δυνάμεων.

«Στέλνουμε έναν μικρό αριθμό πρόσθετου αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Πάτρικ Ράιντερ.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στο κλείσιμο του γραφείου του Al Jazeera στη Ραμάλα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-8
Ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο. Reuters

Ο Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Ιορδανία αναστέλλει τις πτήσεις προς τη Βηρυτό

Η Ιορδανία ανέστειλε τις πτήσεις των ιορδανικών αερομεταφορέων προς τη Βηρυτό μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ρυθμιστική Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Ανησυχία ΟΗΕ από την κλιμάκωση στο Λίβανο

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι θορυβημένος από την κλιμάκωση της κατάστασης στο Λίβανο και πολύ ανήσυχος για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων που αναφέρουν οι λιβανέζικες αρχές, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του.

Λίβανος: Η φονικότερη ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου-9
Λιβανέζοι απομακρύνονται με κάθε τρόπο από τη Σιδώνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh 
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT