ΗΠΑ: Καταδικάζουν την ισραηλινή επιδρομή στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα

ΗΠΑ: Καταδικάζουν την ισραηλινή επιδρομή στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επιδρομή του ισραηλινού στρατού «δεν συνάδει με τη στήριξη των ΗΠΑ στην ελευθερία του Τύπου»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στα γραφεία του δικτύου Al Jazeera, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης «δεν συνάδει με τη στήριξη των ΗΠΑ στην ελευθερία του Τύπου», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρωί της Κυριακής, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν έφοδο στο γραφείο του Al Jazeera στη Ραμάλα, όπου επέδωσαν σε παρόντες εργαζομένους του δικαστική διαταγή η εγκατάσταση να κλείσει για 45 ημέρες. Στρατιώτης είπε στον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ουάλιντ αλ Ομάρι πως «υπάρχει απόφαση της δικαιοσύνης του Ισραήλ, η οποία διατάσσει να κλείσει το Αλ Τζαζίρα για 45 ημέρες». Και τους κάλεσε να πάρουν τις κάμερες και να φύγουν από το κτίριο αμέσως.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες για το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ουάλιντ αλ Ομάρι, οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν μαζί τους ένα φορτηγό στο οποίο φόρτωσαν έγγραφα, συσκευές και άλλα αντικείμενα ιδιοκτησίας του καναλιού.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, οι στρατιώτες δεν εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους διατάχθηκε το κλείσιμο των γραφείων του στη Δυτική Οχθη, πράξη την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια». Το Al Jazeera δήλωσε ότι καθιστά την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του.

Την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στα γραφεία του Al Jazeera έχουν καταδικάσει όλες οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου και δημοσιογράφων. Η Διεθνής Ενωση Τύπου δήλωσε «βαθιά προβληματισμένη» από την εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, απειλεί την ελευθερία του Τύπου. «Ο περιορισμός των ξένων ρεπόρτερ και το κλείσιμο των καναλιών ειδήσεων σηματοδοτoύν μια απομάκρυνση από τις δημοκρατικές αξίες», ανέφερε επίσης.

Οι σχέσεις μεταξύ του Al Jazeera, ραδιοτηλεοπτικού φορέα από το Κατάρ, και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι εδώ και καιρό τεταμένες, αλλά έχουν επιδεινωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Με την απαγόρευση εισόδου ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα, το δημοσιογραφικό προσωπικό του Al Jazeera που εδρεύει στην περιοχή, ήταν από τους λίγους που μπορούν να καλύψουν τον πόλεμο επί τόπου.

Τον Απρίλιο, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση εξουσία να κλείνει προσωρινά ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η απαγόρευση θα ισχύει για μια περίοδο 45 ημερών τη φορά, όπως φαίνεται στην επιδρομή της Κυριακής, και μπορεί να ανανεωθεί.

Στις αρχές Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομές και στα γραφεία του Al Jazeera στη Ναζαρέτ και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή: Associated Press, BBC, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT