Κρίσιμα ορυκτά: Οι δυτικοί συνασπίζονται για να σπάσουν το κινεζικό «μονοπώλιο»

Κρίσιμα ορυκτά: Οι δυτικοί συνασπίζονται για να σπάσουν το κινεζικό «μονοπώλιο»

Συνολικά 14 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα Minerals Security Partnership

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και διακρατικές συνεργασίες, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να σπάσουν το κινεζικό «μονοπώλιο» πάνω στα καλούμενα κρίσιμα ορυκτά (critical minerals) τα οποία «πρωταγωνιστούν» πια ως συστατικά στοιχεία σε σχεδόν όλα τα προηγμένης τεχνολογίας προϊόντα.

Ενδεικτική αυτών των διαθέσεων είναι η πολυεθνική Minerals Security Partnership υπό τη σκέπη της οποίας εντάσσονται 14 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που τρέχουν πια για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες πρώτες ύλες για να κατασκευάζουν τα πάντα… από ηλεκτρικά οχήματα έως όπλα.

Στο εν λόγω εταιρικό σχήμα συμμετέχουν συγκεκριμένα: η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση (που εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Η εν λόγω πρωτοβουλία πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, το πλάνο της για ένα νέο δίκτυο χρηματοδότησης, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και να στηρίξει οικονομικά ένα πρότζεκτ νικελίου (σ.σ. το νικέλιο προσελκύει πια το ενδιαφέρον ως συστατικό των μπαταριών) στην Τανζανία με την υποστήριξη της εταιρείας BHP.

Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης πρόκειται να πάρουν επίσης μέρος εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών όπως είναι οι BlackRock, Goldman Sachs, Citigroup, Rio Tinto και Anglo American.

Μια κοινή δήλωση, που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ όπως σημειώνουν οι FT, θα αναφέρει ότι το εν λόγω προωθούμενο δίκτυο θα έχει ως στόχο «να ενδυναμώσει τη συνεργασία και να προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγχρηματοδότηση», ενώ παράλληλα θα γίνεται αναφορά και σε δέκα πρότζεκτ ζωτικής σημασίας που έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων που συμμετέχουν ως εταίροι στην πρωτοβουλία Minerals Security Partnership.

Σημειώνεται ότι κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου δυναμικού επεξεργασίας σπάνιων γαιών και πάνω από το 50% της επεξεργασίας κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT