Λίβανος: Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, αντιδράσεις για την επίθεση του Ισραήλ

Λίβανος: Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, αντιδράσεις για την επίθεση του Ισραήλ

Κορυφώνονται οι εκκλήσεις για ψυχραιμία και κατάπαυση πυρός, όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ. ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις και πολλές χώρες εκφράζουν τον φόβο ότι ο περιφερειακός πόλεμος δεν μπορεί να αποτραπεί

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρές είναι οι διεθνείς αντιδράσεις, καθώς μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις και πολλές κυβερνήσεις ζητούν να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση της βίας, που μέσα σε λίγες ώρες έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 270 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει»

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (Unifil) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «τη σοβαρή ανησυχία της για την ασφάλεια των αμάχων στον νότιο Λίβανο», ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ καλούν σε άμεση κατάπαυση πυρός τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτές οι φρικαλεότητες πρέπει να σταματήσουν. Καλούμε επειγόντως για μια διατηρήσιμη, άμεση εκεχειρία, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάψουν να υποφέρουν οι άμαχοι και να σωθούν ζωές. Ομηροι και αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», αναφέρουν σε ανακοίνωση μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Λίβανος: Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, αντιδράσεις για την επίθεση του Ισραήλ-1
Εκρηξη από αντιαεροπορικά πυρά στο Ισράηλ / Reuters

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντούτζαρις, είπε ότι ο γ.γ. «εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων, τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και για το προσωπικό του ΟΗΕ σε αυτές τις περιοχές. Ο γενικός γραμματέας σημειώνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ειδικού συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο για μείωση της έντασης και επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση. Ολες οι προσπάθειες πρέπει να αφιερωθούν σε μια διπλωματική λύση».

Η Ραβίνα Σαμσαντάνι, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τόνισε από την πλευρά της ότι «οι επιθέσεις που είδαμε σε βομβητές και ασυρμάτους, και οι πυραυλικές επιθέσεις που ακολούθησαν εκατέρωθεν δείχνουν πραγματική κλιμάκωση. Τόσο η ρητορική όσο και οι ενέργειες των εμπλεκόμενων πλευρών έχουν οδηγήσει τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Ραβίνα Σαμσαντάνι επισήμανε τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από όλη τη διεθνή κοινότητα και πρόσθεσε: «Αντί για αποκλιμάκωση, βλέπουμε ρητορική και νέα σχέδια για κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Μπάιντεν: Εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση

Την ώρα που το Πεντάγωνο ανακοίνωνε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε εν όψει της συνάντησής του με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ των ΗΑΕ, ότι ενημερώθηκε για τον τελευταίο γύρο εντάσεων μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ.

«Η ομάδα μου είναι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μου και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση με τρόπο που να επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια», είπε.

Αγκυρα: Κίνδυνος να συρθεί η περιοχή στο χάος

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο σηματοδοτούν μια νέα φάση στις προσπάθειές του να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή στο χάος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ, Σιά αλ-Σουντάνι, συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση των Αράβων ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το Ιράκ «καλεί και εργάζεται για να συγκαλέσει επειγόντως μια συνάντηση των ηγετών των αραβικών αντιπροσωπειών… για να επανεξεταστούν οι επιπτώσεις της σιωνιστικής [σ.σ. ισραηλινής] επίθεσης στον ειρηνικό λαό μας στον Λίβανο και να εργαστούμε από κοινού για να σταματήσουμε την εγκληματική του συμπεριφορά».

Εκκληση στον ΟΗΕ να παρέμβει έκανε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, που κάλεσε τις «διεθνείς δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβουν άμεσα» για να σταματήσει «την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο».

Το Κάιρο, βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της ισραηλινής περιφερειακής κλιμάκωσης, η οποία λέει ότι «απειλεί να παρασύρει την περιοχή σε έναν συνολικό περιφερειακό πόλεμο».

Ρωσία, Ιράν, Χαμάς

Η Ρωσία ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία. «Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η κατάσταση αυτή μας προκαλεί ακραία ανησυχία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «παραλογισμό» τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο προειδοποιώντας για τις «επικίνδυνες συνέπειες» αυτών των ενεργειών.

Η Χαμάς, από την πλευρά της μίλησε για «έγκλημα πολέμου» και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Χεζμπολάχ.

ΜΚΟ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποτρέψουν το πόλεμο

Η διεθνής ΜΚΟ «Crisis Group» προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η εξέλιξη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ίσως πλησιάζουμε στο σημείο που η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μια μαζική απάντηση στο Ισραήλ, με μεγάλες επιθέσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση», σημειώνοντας ότι ενώ η οργάνωση του Λιβάνου «μέχρι στιγμής ήθελε να αποφύγει μια εκτός ελέγχου εξέλιξη», ίσως αποφασίσει «να περάσει αυτήν τη γραμμή» και να θεωρήσει ότι «ο πόλεμος δεν είναι πια και τόσο χωρίς νόημα».

Και πρόσθεσε ότι καθώς δεν προχωρά η προσπάθεια για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, «η Ουάσιγκτον έχει λίγα χαρτιά να παίξει για να υποχρεώσει το Ισραήλ να υποχωρήσει».

Πηγή: Associated Press, Reuters, BBC, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT