Γ.Σ. ΟΗΕ: Συνάντηση Σαρλ Μισέλ με τον Ιρανό πρόεδρο

Γ.Σ. ΟΗΕ: Συνάντηση Σαρλ Μισέλ με τον Ιρανό πρόεδρο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Τι είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε. - Ιράν, το ζήτημα της αποστολής πυραύλων στη Ρωσία και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «σκιά» της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση –για πρώτη φορά– του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιράν βρίσκονται, άλλωστε, στο χαμηλότερο «σημείο» τους, λόγω ανησυχιών για τον ρόλο της Τεχεράνης, τόσο αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και λόγω πληροφοριών από την Ουάσιγκτον ότι παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα, για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε στον Ιρανό πρόεδρο τις παραπάνω ανησυχίες της Ε.Ε. και επανέλαβε τη σημασία του διαλόγου, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ρόλο της Τεχεράνης στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι η στήριξη σε ένοπλες και τρομοκρατικές οργανώσεις αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Ο Σαρλ Μισέλ, εξάλλου, τόνισε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί από μόνο του «απειλή» για την περιφερειακή σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ετοιμότητά της Ε.Ε. να ενεργοποιηθεί εκ νέου διπλωματικά. Εθεσε, παράλληλα, το ζήτημα της αποστολής οπλικών συστημάτων και πυραύλων εκ μέρους της Τεχεράνης στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ιρανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι η χώρα του παρέχει στρατιωτική βοήθεια προς τη Μόσχα, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή δεν είναι το Ιράν, αλλά το Ισραήλ, καθώς δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε το ζήτημα της ανάγκης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας στη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι παραμένουν φυλακισμένοι στο Ιράν πέντε Ευρωπαίοι πολίτες

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT