Βρανδεμβούργο: Το SPD εξετάζει κυβερνητική συμμαχία με τη σκληροπυρηνική Αριστερά

Βρανδεμβούργο: Το SPD εξετάζει κυβερνητική συμμαχία με τη σκληροπυρηνική Αριστερά

Μια συνεργασία του SPD με τη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι θέσεις του BSW έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την οριακή νίκη-έκπληξη για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία, το ζήτημα που ανακύπτει είναι με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Στόχος είναι να αποκλειστεί η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έλαβε 29% έναντι 31% του SPD.

Η αρχική ανακούφιση για το εκλογικό αποτέλεσμα μετατράπηκε σε προβληματισμό, καθώς πιθανότατα για να σχηματίσει κυβέρνηση το SPD θα πρέπει να συνεργαστεί με τη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), το κόμμα που δημιουργήθηκε μετά την απόσχισή του από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και έλαβε 13% στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Τρία άλλα κόμματα με τα οποία το SPD συνήθως μπορούσε να συνεργαστεί είχαν πολύ κακή επίδοση στις εκλογές: Οι Πράσινοι, με 3% δεν μπόρεσαν να μπουν καν στο τοπικό κοινοβούλιο και οι Φιλελεύθεροι έλαβαν μόλις 0,8%.

Η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) απαιτεί ακύρωση των σχεδίων για εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία και καλεί το Βερολίνο να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα αντί να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα.

Ο επικεφαλής του SPD στο Βρανδεμβούργο, Ντίτμαρ Βόιντκε, είπε ότι «η πολιτική σταθερότητα δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί» και ο Κέβιν Κιούνερτ, γενικός γραμματέας του SPD στο Βερολίνο, είπε ότι το κόμμα είχε έρθει σε επαφή με το BSW, αλλά παραδέχθηκε ότι γνωρίζει πολύ λίγα για την περιφερειακή πολιτική στρατηγική. «Το κουτί της Πανδώρας θα ανοίξει όταν αρχίσουν οι συνομιλίες», είπε.

Το BSW τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ, διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία, είναι εναντίον της μετανάστευσης, και έχει κερδίσει πολλές ψήφους με την επιχειρηματολογία του για το κόστος ζωής, τη μετανάστευση και την αίσθηση ότι η κυβέρνηση Σολτς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Γερμανών στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία.

Στο Βρανδεμβούργο θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανός ένας κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του SPD και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αλλά το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε μόνο 11% των ψήφων, τη χειρότερη επίδοσή του στην πολιτεία. Και μια συμμαχία μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων θα υπολειπόταν μία έδρα από την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η νίκη του Ντίτμαρ Βόιντκε σε ένα βαθμό οφείλεται και στην αποστασιοποίησή του από τον ολοένα και πιο αντιδημοφιλή Ολαφ Σολτς. Είχε δηλώσει ότι ο καγκελάριος δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην προεκλογική εκστρατεία, παρόλο που ο Σολτς και η σύζυγός του ζουν στην πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου, το Πότσνταμ.

Ο ίδιος αποδίδει την εκλογική νίκη στην προσπάθεια του κόμματός του να κρατήσει την Ακροδεξιά εκτός εξουσίας και στο γεγονός ότι το SPD ήταν το μόνο κόμμα που δήλωσε ξεκάθαρα αυτόν τον στόχο

Η νίκη του Ντίτμαρ Βόιντκε θεωρήθηκε καλός οιωνός ότι το SPD θα μπορούσε ακόμη να σωθεί πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν σε έναν χρόνο, καθώς τα ποσοστά του κόμματος έχουν πέσει ραγδαία και η δημοτικότητα του καγκελάριου Σολτς είναι χαμηλότερη από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.

Ο συναρχηγός του SPD, Λαρς Κλινγκμπέιλ, εκτιμά ότι «έχει γίνει σαφές ότι εάν το SPD αναλάβει τον αγώνα ενάντια στο AfD, με ξεκάθαρη στάση, τότε έχουμε την ευκαιρία να φτάσουμε στην πρώτη θέση».

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT