Γαλλία: Μομφές για άκρως δεξιά κυβέρνηση Μπαρνιέ

Γαλλία: Μομφές για άκρως δεξιά κυβέρνηση Μπαρνιέ

Οι επικριτές της τη χαρακτηρίζουν υπερβολικά συντηρητική και κάνουν λόγο για περιφρόνηση της κάλπης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δίνοντας προσωρινό τέλος σε έντεκα εβδομάδες πολιτικής παραλυσίας.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, έδωσε αφορμή οξείας κριτικής για το συντηρητικό ιδεολογικό της πρόσημο. Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Le Monde χαρακτήριζε την κυβέρνηση «ταυτόχρονα πληθωρική και στερούμενη ισορροπίας».

Η αξιοποίηση μεγάλου αριθμού βετεράνων της γαλλικής Δεξιάς, με υπερεκπροσώπηση στελεχών των Ρεπουμπλικανών και της παλιάς φρουράς με τον Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη οδηγήσει σε κατηγορίες περιφρόνησης του αποτελέσματος της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

Ο διορισμός του Μπρινό Ρεταγιό στο υπουργείο Εσωτερικών, εκπροσώπου της συντηρητικής καθολικής Δεξιάς, και της Λοράνς Γκαρνιέ, αντιπάλου του γάμου ομοφυλοφίλων και της άμβλωσης, στο υφυπουργείο Καταναλωτών, αποτελεί προσπάθεια εξευμενισμού της Ακροδεξιάς ενόψει της αμφίρροπης και δύσκολης μάχης του προϋπολογισμού.

Την οργή του Νέου Λαϊκού Μετώπου προκάλεσε επίσης η παραμονή στην κυβέρνηση επτά μελών της απερχόμενης κυβέρνησης του Ατάλ, μεταξύ τους ο υπουργός Αμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί και η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί, οι οποίοι διατηρούν τα πόστα τους.

Η νέα κυβέρνηση προέκυψε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του προέδρου Μακρόν και του Μπαρνιέ, με τον πρόεδρο να έχει εξασθενήσει πολιτικά μετά την προκήρυξη εκλογών και τον Μπαρνιέ να βρίσκεται σε αναζήτηση κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης.

Η διανομή ρόλων στη νέα κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι η Δεξιά ενίσχυσε την επιρροή της στην εκτελεστική εξουσία αποκτώντας τον έλεγχο των «βασιλικών» υπουργείων (Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών), με τους συμμάχους του Μακρόν να διατηρούν τον έλεγχο της οικονομίας, των κοινωνικών θεμάτων και της παιδείας. Παρότι το φέουδο του Μακρόν, η οικονομία, παραμένει στα χέρια του, ο πρόεδρος παραχώρησε στον Μπαρνιέ τα χαρτοφυλάκια του Προϋπολογισμού, των Υπερπόντιων Κτήσεων και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Οργή στην Αριστερά – Κριτική κατά Μακρόν ότι αθέτησε υπόσχεση για σχήμα εθνικής ενότητας – Σε ρόλο ρυθμιστή η Μαρίν Λεπέν.

Η άρνηση του Μακρόν για δημόσια προγραμματική συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς και τους μικρότερους συμμάχους του σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα είναι εύθραυστη και όμηρος των κομματικών μηχανισμών. Μόνον ο πρώην Σοσιαλιστής Ντιντιέ Μιγκό συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση ως υπουργός Δικαιοσύνης, διαψεύδοντας τις φιλοδοξίες του Μακρόν για ευρεία δημοκρατική συμμαχία και κυβέρνηση συμπερίληψης της Αριστεράς.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά έκανε λόγο για «κυβέρνηση χωρίς μέλλον». Χάρη στους 126 βουλευτές του Συναγερμού, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να ψηφίσει με την Αριστερά σε επερχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και να την ανατρέψει. Αντί γι’ αυτό, η Λεπέν προτίμησε να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της, αποκλείοντας από το υπουργικό συμβούλιο στελέχη τα οποία έκρινε απαράδεκτα, όπως ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών Ζαβιέ Μπερτράν, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν Μορετί και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η νέα κυβέρνηση Μπαρνιέ φέρεται να έχει προσφέρει εχέγγυα στη Λεπέν για εμπάργκο σε κάθε φορολογική αύξηση, για ενίσχυση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και για αυστηρότερη πολιτική απέναντι στους μετανάστες. Στελέχη του ακροδεξιού κόμματος στοιχηματίζουν, όμως, ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν θα επιβιώσει στη μάχη του προϋπολογισμού.

«Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερα μπορούμε στα θέματα της μετανάστευσης και της ανασφάλειας. Οσο ο Μπαρνιέ θα αποδεικνύεται συνεργάσιμος, τόσο πίστωση χρόνου θα του δίνουμε. Θέλουμε να νομιμοποιήσει τη ρητορική μας», έλεγε χθες ο βουλευτής του Συναγερμού, Ματιάς Ρενό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στη γαλλική τηλεόραση, ο Μπαρνιέ εκτίμησε πως το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. «Θα υπάρξουν ρήξεις, μεγαλύτερη αυστηρότητα, αλλά και ανθρωπιά. Θα αναλάβουμε πρακτικές πρωτοβουλίες, όπως οι γείτονές μας, για να περιορίσουμε την ενίοτε αφόρητη μετανάστευση, χωρίς ιδεολογικές εμμονές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο,τι και να γίνει, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση αυτή πραγματοποίησε ληστεία της λαϊκής θέλησης», επισήμανε χθες ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, μέλος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Μανουέλ Μπομπάρ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT