ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ σε τρεις πολιτείες-κλειδιά

ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ σε τρεις πολιτείες-κλειδιά

Δεν θα ξανακατέβει υποψήφιος ο Τραμπαν εκλεγεί η Χάρις - Ο τέως πρόεδρος έχει αναφερθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στην πιθανότητα να ηττηθεί στις κάλπες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τέως Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εάν ηττηθεί στις κάλπες του Νοεμβρίου πιθανότατα δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Ο Τραμπ, στα 78 του χρόνια πλέον, έχει υπάρξει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τρεις σερί εθνικές εκλογές κι έχει αλλάξει σημαντικά την εικόνα αλλά και τον χαρακτήρα του κόμματος τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους του αμερικανικού ομίλου Σίνκλερ εάν σχεδιάζει μία ακόμη καμπάνια σε περίπτωση που η Κάμαλα Χάρις εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα (η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να είναι περισσότερες από δύο φορές στη ζωή του πρόεδρος της χώρας), ο Τραμπ απάντησε: «Oχι. Νομίζω πως μέχρι εδώ είναι», προσθέτοντας, «ελπίζω πάντως ότι θα έχουμε μεγάλη επιτυχία».

Αν και βάσει των δημοσκοπήσεων είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να προδικαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, εντούτοις ο Τραμπ έχει αναφερθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες στην πιθανότητα να ηττηθεί στις εκλογές. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου ενάντια στον αντισημιτισμό που διοργανώθηκε από το Ισραηλινοαμερικανικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος δήλωσε πως «ο εβραϊκός λαός θα έχει μεγάλη ευθύνη αν λάβω ένα 40%, γιατί αυτό θα σημαίνει πως το 60% [των ψηφοφόρων] ψήφισε τον εχθρό».

Πάντως, χθεσινή δημοσκόπηση των New York Times σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Sienna έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται σε τρεις διαφιλονικούμενες πολιτείες της λεγόμενης νότιας «Ζώνης του Ηλιου». Το μεγαλύτερο προβάδισμα καταγράφεται στην Αριζόνα, όπου προηγείται της αντιπροέδρου Χάρις με 50% έναντι 45%. Με μία μονάδα λιγότερη στην Τζόρτζια φαίνεται πως συγκεντρώνει το 49% έναντι 45% της Χάρις, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα προηγείται με 49% έναντι 47%.

Μένοντας στην τελευταία, μία σειρά από κορυφαία στελέχη της καμπάνιας του Μαρκ Ρόμπινσον, αντικυβερνήτη και υποψηφίου για την κυβέρνηση της πολιτείας, παραιτήθηκαν στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του CNN για ανάρμοστη παρουσία του στο Διαδίκτυο. Ο Αφροαμερικανός Ρόμπινσον φέρεται ότι είχε προ δεκαετίας συμμετάσχει σε κοινή συνομιλία σε πορνογραφικό ιστότοπο όπου είχε αποκαλέσει τον εαυτό του «μαύρο ναζί», ήταν υπέρ της δουλοκτησίας, ενώ είχε πει ότι «τη βρίσκει» με βίντεο τρανς κοριτσιών.

Ο ίδιος αρνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις κατηγορίες και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ωστόσο την Κυριακή το πρωί, ο επικεφαλής σύμβουλος, ο διαχειριστής, ο οικονομικός διευθυντής και άλλα σημαντικά μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ τον είχε παλιά αποκαλέσει «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με στεροειδή». Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει μέχρι στιγμής αποσύρει τη στήριξη προς το πρόσωπό του.

Απόπειρα δολοφονίας

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο άνδρας που φέρεται ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Τραμπ και συνελήφθη ύστερα από καταδίωξη την προηγούμενη εβδομάδα, είχε στην κατοχή του ιδιόχειρο σημείωμα όπου ανέφερε πως θέλει να δολοφονήσει τον τέως πρόεδρο. Συγκεκριμένα, ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ έγραψε σημείωμα που παρέδωσε σε άγνωστο αναφερόμενος στην περίπτωση που η απόπειρά του αποτύχει. «Αγαπητέ κόσμε», ξεκινούσε. «Αυτή ήταν μία προσπάθεια δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Δυστυχώς σας απογοήτευσα. Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα επιστρατεύοντας όλο μου το κουράγιο. Τώρα εξαρτάται από εσάς να τελειώσετε τη δουλειά. Θα δώσω 150.000 δολάρια σε όποιον το κάνει». Οπως είναι φυσικό, το σημείωμα θα χρησιμοποιηθεί στην πρώτη απολογία του Ρουθ, στην οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ζητήσει να παραταθεί η κράτησή του μέχρι να ολοκληρωθεί η υπόθεση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT