Ιαπωνία: Τσουνάμι μισού μέτρου ύστερα από σεισμό 5,9 Ρίχτερ

Ιαπωνία: Τσουνάμι μισού μέτρου ύστερα από σεισμό 5,9 Ρίχτερ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρού μεγέθους τσουνάμι, ύψους 50 εκατοστών περίπου, έπληξε νησί στη νότια Ιαπωνία σήμερα, Τρίτη, ύστερα από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτίως του Τόκιο.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από το σεισμικό κύμα που έφτασε το νησί Χάτσιτζο στις 8.58 το πρωί τοπική ώρα (2.58 π.μ. Ελλάδος). Το νησί βρίσκεται 180 χιλιόμετρα βορείως του επίκεντρου του σεισμού, που καταγράφηκε 44 λεπτά νωρίτερα. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν περί τα 10 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα οι Αρχές της Ιαπωνίας είχαν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι έως και ενός μέτρου σε άλλα απομακρυσμένα νησιά ανοικτά του Τόκιο, έπειτα από τη σεισμική δόνηση. Αφορούσε τα νησιά Ιζού και Ογκασαβάρα, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις ακτές.

Ιαπωνία: Τσουνάμι μισού μέτρου ύστερα από σεισμό 5,9 Ρίχτερ-1

«Βγείτε από τη θάλασσα κι απομακρυνθείτε εσπευσμένα από παράκτιες περιοχές», τόνισε η υπηρεσία.

Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν πάντως στην ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK πως δεν κατάλαβαν τον σεισμό.

Πάνω από το σημείο όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες, στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στα κράτη του κόσμου με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα.

Στο αρχιπέλαγος των περίπου 125 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται κάπου 1.500 σεισμικές δονήσεις κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους ασθενείς.

Πηγή: Kyodo, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT