«Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» – Η δίκη που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία

«Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» – Η δίκη που συγκλόνισε τη Νέα Ζηλανδία

Αυτοκτονία ή δολοφονία; Ο θάνατος της Πολίν Χάνα το 2021 έφερε στο φως τη «διπλή ζωή» του συζύγου της, Φίλιπ Πόλκινγκχορν. Ναρκωτικά, εξωσυζυγικές σχέσεις, περίεργες αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Ποια είναι, όμως, η ετυμηγορία των ενόρκων;

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φίλιπ Πόλκινγκχορν διήνυε την έβδομη δεκαετία της ζωής του φαινομενικά ως ένας ευτυχισμένος σύζυγος, πετυχημένος οφθαλμίατρος και κάτοικος ενός πλούσιου προαστίου στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, μέχρι την ημέρα που η σύζυγός του βρέθηκε νεκρή στο σπίτι τους το 2021.

Εκτοτε, ο Πόλκινγκχορν βρέθηκε να κατηγορείται για τη δολοφονία της, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η εξάρτησή του από μεθαμφεταμίνη, καθώς και οι εξωσυζυγικές του σχέσεις, μέχρι που χθες, Δευτέρα, οι ένορκοι έβγαλαν την ετυμηγορία: «αθώος».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 71χρονος γιατρός στραγγάλισε τη σύζυγό του και στη συνέχεια σκηνοθέτησε τον θάνατό της ώστε να τον κάνει να φανεί σαν αυτοκτονία. Η υπεράσπιση του Πόλκινγκχορν υποστήριζε όλο αυτό το διάστημα ότι η σύζυγός του, Πολίν Χάνα, αυτοκτόνησε έπειτα από σκληρή και πολύχρονη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη.

Οπως παρατηρεί ο Guardian, σε εκτενές ρεπορτάζ του για το θέμα, στη Νέα Ζηλανδία οι δίκες που αφορούν υποθέσεις ανθρωποκτονίας απασχολούν συχνά τη δημοσιότητα, όμως η εν λόγω περίπτωση καθήλωσε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης. Ζωντανές εκπομπές, άρθρα σε μπλογκ και πόντκαστ κατέκλυσαν το διαδίκτυο, την ώρα που πολίτες συνωστίζονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία.

Το χρονικό

Ολα ξεκίνησαν το πρωί της 5ης Απριλίου 2021, όταν ο Πόλκινγκχορν τηλεφώνησε στην αστυνομία για να αναφέρει ότι είχε εντοπίσει τη σύζυγό του απαγχονισμένη στο σπίτι του ζευγαριού σε πλούσιο προάστιο του Οκλαντ. 

Χρειάστηκε να περάσει μόλις μία ώρα ώστε οι αστυνομικοί να θεωρήσουν τον θάνατο της γυναίκας ύποπτο, ενώ έπειτα από 16 μήνες ερευνών τελικώς απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του συζύγου.

Κατά την έναρξη της δίκης, η δημόσια κατήγορος υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο γιατρός ζούσε «διπλή ζωή», που όσο περνούσε ο καιρός «ήταν δύσκολο να κρύβει από τη σύζυγό του». Επιπλέον, κατά το κατηγορητήριο, ο Πόλκινγκχορν ήταν χρήστης ναρκωτικών, άπιστος και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. «Σκηνοθέτησε τον θάνατό της ώστε να μοιάζει μα αυτοκτονία, ακούγεται σοκαριστικό, βγαλμένο από τη λογοτεχνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημόσια κατήγορος.

Ο γιατρός παραδέχτηκε από την αρχή ότι πράγματι υπήρξε χρήστης ναρκωτικών, με την υπεράσπιση να επισημαίνει πως έκανε χρήση μόνο για ψυχαγωγικούς λόγους, σε αντίθεση με την πλευρά των κατηγόρων που υποστήριζε ότι ήταν «βαρύς χρήστης», με συνέπεια, μάλιστα, τα ναρκωτικά να επιδρούν και στη συμπεριφορά του.

Επιπλέον, έρευνα που διενεργήθηκε στο τηλέφωνο του Πόλκινγκχορν αποκάλυψε ότι, τις ημέρες μετά τον θάνατο της Χάνα, ο γιατρός αναζήτησε τη φράση «οίδημα ποδιών μετά από στραγγαλισμό» χρησιμοποιώντας ένα ιδιωτικό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ επίσης έψαξε και τρόπους ώστε να διαγράψει τον αποθηκευτικό χώρο του iCloud. 

«Διπλή ζωή»

Ενα άλλο πρόσωπο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το κατηγορητήριο ήταν η συνοδός Μάντισον Αστον, με την οποία ο Πόλκινγκχορν βρέθηκε σε πολυτελές θέρετρο λιγότερο από έναν μήνα μετά τον θάνατο της ΧάναΟπως ελέχθη στη διάρκεια της δίκης, ο 71χρονος είχε μεταφέρει πάνω από 100.000 δολάρια στην Ashton, ενώ μηνύματα που διαγράφηκαν από το τηλέφωνό του αποδείκνυαν ότι το ζευγάρι διατηρούσε σχέση.

Οπως φάνηκε στο πλαίσιο της δίκης, ο γιατρός είχε στο παρελθόν και άλλες εξωσυζυγικές σχέσεις. Στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν του θανάτου της συζύγου του, είχε μεταφέρει συνολικά 300.000 δολάρια σε έξι γυναίκες, τρεις από τις οποίες αναφέρθηκαν στους ενόρκους ως εργαζόμενες στο σεξ.

Πριν από τον θάνατό της, η Χάνα φέρεται να είχε πει στους συγγενείς της ότι γνώριζε για τις απιστίες του συζύγου της αποκαλώντας τον «σεξομανή».

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, υποστήριξε ότι τα στοιχεία τόσο για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του 71χρονου όσο και για τη χρήση ναρκωτικών αποτελούσαν «αντιπερισπασμό» σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης και ότι οι δημόσιοι κατήγοροι απέτυχαν να εισφέρουν οποιαδήποτε απόδειξη για τη δολοφονία.

Δύο ιατροδικαστές που κλήθηκαν από την υπεράσπιση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου ήταν η αυτοκτονία διά απαγχονισμού, τονίζοντας αμφότεροι ότι δεν υπήρχαν τραύματα που να υποδηλώνουν βίαιη πάλη.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης αναφέρθηκαν επίσης στη μάχη της Χάνα με την κατάθλιψη. Είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είπε χαρακτηριστικά η αδελφή της, ενώ γιατρός της επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα τού είχε αναφέρει σκέψεις αυτοκτονίας το 2019. Αλλοι μάρτυρες μίλησαν για το άγχος που είχε η Χάνα στη δουλειά της (ήταν υγειονομικός), ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι ένορκοι φαίνεται πως δεν είχαν πειστεί απόλυτα και καθολικά για το γεγονός ότι η γυναίκα αυτοκτόνησε, ούτε όμως και για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Χθες, Δευτέρα, εξέδωσαν την ετυμηγορία τους για τον 71χρονο: αθώος.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, ο Πόλκινγκχορν δήλωσε: «Τώρα μπορούμε να θρηνήσουμε και να αφήσουμε την Πολίν να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Πηγή: Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT