Η Τουρκία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Η Τουρκία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Διεθνή μέτρα εναντίον του Ισραήλ ζήτησε η Τουρκία, ενώ κάλεσε να σταματήσει η υποστήριξη προς τη χώρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία επέκρινε χθες, Δευτέρα, τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να βυθίσει στο χάος την περιοχή». Παράλληλα, ζήτησε διεθνή μέτρα εναντίον του και κάλεσε να σταματήσει η υποστήριξη προς τη χώρα.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να στρέφει την προσοχή του βόρεια, στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, προχωρώντας στις σφοδρότερες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από την έναρξη του σχεδόν ενός έτους πολέμου κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα.

Η λιβανέζικη οργάνωση εκτοξεύει ρουκέτες προς το Ισραήλ, για να υποστηρίξει την επίσης υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χαμάς.

Στους 492 οι νεκροί

Οι Αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον τοποθεσιών της Χεζμπολάχ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 492 ανθρώπων χθες, Δευτέρα. Παράλληλα, οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες σε φυγή προς αναζήτηση ασφαλέστερων τοποθεσιών στην πιο θανατηφόρα ημέρα για τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Σε δήλωσή του αργά χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι χώρες που «υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ» βοηθούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «να χύσει αίμα για τα πολιτικά του συμφέροντα».

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι θεσμοί που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η διεθνής κοινότητα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταδίκασε τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, που ξεκίνησε σε αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Αγκυρα διέκοψε επίσης κάθε εμπόριο με το Ισραήλ και ζήτησε να συμμετάσχει σε υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Δικαστήριο.

Χθες, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Γερμανίας, του Ιράν και του Κουβέιτ, καθώς και με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις συζητήθηκε ο πόλεμος στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT