ΗΠΑ: Ο Ερντογάν ζητεί ξανά άρση των περιορισμών στους τουρκικούς εξοπλισμούς

ΗΠΑ: Ο Ερντογάν ζητεί ξανά άρση των περιορισμών στους τουρκικούς εξοπλισμούς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που εμποδίζουν την Τουρκία να πραγματοποιήσει ορισμένες αμυντικές αγορές.

Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί από πολλά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, που κυμαίνονται από διαφορές πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Γάζα έως την αγορά από την Αγκυρα ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, γεγονός που οδήγησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ και στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019.

Αργότερα, η Αγκυρα εργάστηκε για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Block-70 F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από την Ουάσιγκτον. Η συμφωνία εγκρίθηκε μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία οδήγησε επίσης σε λιώσιμο του πάγου.

Η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν μακροπρόθεσμο στόχο 100 δισ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο, από περίπου 30 δισ. δολάρια το 2023. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν είπε χθες, Δευτέρα, σε Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι, αν και πίστευε ότι ο στόχος θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία είχε «υστερήσει» από τις δυνατότητές της λόγω των περιορισμών που απομένουν.

«Για αυτό, μονομερή μέτρα, όπως πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου, οι ανιχνευτές και οι κυρώσεις CAATSA πρέπει να εγκαταλειφθούν», είπε τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

«Ελπίζω ότι γυρίσαμε νέα σελίδα με το έργο εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε οριστική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι κρίσιμη για τις αλυσίδες εφοδιασμού, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία για την παραγωγή και την προμήθεια πυρομαχικών 155 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται πολύ στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε πολλούς Τούρκους και σε τουρκικές εταιρείες για παράβαση κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται στις κυρώσεις και λέει ότι δεν θα παρακαμφθούν στο τουρκικό έδαφος.

Εκτός από τα F-16, η Τουρκία ενδιαφέρθηκε επίσης για τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία, αλλά έχει παραπονεθεί για έλλειψη προόδου λόγω της απροθυμίας του Βερολίνου.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT