Αλβανία: Αντιδράσεις μουσουλμάνων κατά Ράμα για το «Βατικανό» των Μπεκτασί

Αλβανία: Αντιδράσεις μουσουλμάνων κατά Ράμα για το «Βατικανό» των Μπεκτασί

Είναι σαφές ότι η ανακοίνωση του Εντι Ράμα πυροδότησε τον διχασμό μεταξύ των μουσουλμάνων σουνιτών και της κοινότητας των Μπεκτασί

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της επίσημης μουσουλμανικής κοινότητας στα Τίρανα προκάλεσε η εξαγγελία από τον Εντι Ράμα της ίδρυσης κράτους των Μπεκτασί, κατά τα πρότυπα του Βατικανού, στην Αλβανία.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της σουνιτικής κοινότητας, αφού υπογραμμίζει πως μόνο αυτή εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Αλβανίας, «εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με δημόσιες δηλώσεις που κάνουν λόγο για “σύγχρονο Ισλάμ” ή “αλβανικό Ισλάμ” ή ακόμα και για ισλαμικό κράτος εντός της δημοκρατίας μας», υπαινισσόμενη κίνδυνο «τέτοιες πρωτοβουλίες να αποτελέσουν επικίνδυνο προηγούμενο για το μέλλον της χώρας».

Επιπλέον, διαβεβαιώνει τους μουσουλμάνους πιστούς στη Δημοκρατία της Αλβανίας ότι «θα εκπροσωπήσουμε αυτούς και κάθε πιστό οποιασδήποτε αίρεσης, όπως κάναμε μέχρι τώρα και στο μέλλον» και δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας».

Είναι σαφές ότι η ανακοίνωση του Εντι Ράμα πυροδότησε τον διχασμό μεταξύ των μουσουλμάνων σουνιτών και της κοινότητας των Μπεκτασί, που αποτελούν τη φιλελεύθερη πτέρυγα του σιιτικού ισλάμ, και μένει να φανεί εάν θα εξελιχθεί σε ενδομουσουλμανικό εμφύλιο.

Εως τώρα δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από την ορθόδοξη και την καθολική κοινότητα στην Αλβανία, που αποτελούν τις τρεις θρησκευτικές συνιστώσες οι οποίες συμβιώνουν αρμονικά στη χώρα.

Η επίσημη μουσουλμανική κοινότητα στα Τίρανα βρίσκεται σε χρόνια αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, που αξιώνει από τον Ράμα να καρατομήσει την ηγεσία της για να μεταβεί ο ίδιος και να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει η Τουρκία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT