Δεύτερη ημέρα ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο – Στους 558 οι νεκροί

Δεύτερη ημέρα ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο – Στους 558 οι νεκροί

Η χθεσινή ημέρα ήταν η φονικότερη που έχει γνωρίσει ο Λίβανος εδώ και δεκαετίες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα, από τη Δευτέρα, ανέρχεται πλέον σε 558. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον νότιο Λίβανο σήμερα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε νέους στόχους της Χεζμπολάχ, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. 

Η χθεσινή ημέρα ήταν η φονικότερη που έχει γνωρίσει ο Λίβανος εδώ και δεκαετίες. Οι εξελίξεις αυξάνουν τους φόβους για ξέσπασμα ολοκληρωτικής σύγκρουσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια ημέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 500 ανθρώπων.

Συντολικά, ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα στον Λίβανο από τη Δευτέρα έφτασε τους 558, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.835, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φιράς Αμπιάντ.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιθέσεων τράπηκαν σε φυγή αναζητώντας ασφάλεια στην πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι στόχευσε αρκετούς ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους τη νύχτα, μεταξύ των οποίων, εργοστάσιο εκρηκτικών 60 χλμ. από τα σύνορα, χρησιμοποιώντας ρουκέτες Fadi.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτέθηκε στο αεροδρόμιο Megiddo στο βόρειο Ισραήλ τρεις φορές.

Επειτα από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορά του, το Ισραήλ στρέφει την εστίασή του στα βόρεια σύνορα. Εκεί όπου η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες, για υποστήριξη της Χαμάς.

Καθώς η περιοχή βυθίζεται ολοένα περισσότερο σε κρίση, περισσότερες από 30 διεθνείς πτήσεις από και προς τη Βηρυτό την Τρίτη ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού, Ραφίκ Χαρίρι.

Μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που επηρεάστηκαν περιλαμβάνονται η Qatar Airways, η Turkish Airways και διάφορες άλλες των Εμιράτων.

Το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, «για περαιτέρω επαφές» μετά το κλιμακούμενο κύμα των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο τη Δευτέρα.

Οι μάχες έχουν εγείρει φόβους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ και η περιφερειακή δύναμη Ιράν, το οποίο έχει πληρεξούσιους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή — Χεζμπολάχ, Χούθι της Υεμένης και ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ — θα παρασυρθούν σε ευρύτερο πόλεμο.

Τα χτυπήματα έχουν συσσωρεύσει πιέσεις στη Χεζμπολάχ, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέστη σοβαρές απώλειες όταν χιλιάδες βομβητές και άλλες συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εξερράγησαν στη χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της.

Η επιχείρηση αποδόθηκε ευρέως στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει αρνηθεί την ευθύνη για επιθέσεις.

Χάρη στην τεχνολογική του ικανότητα, το Ισραήλ έχει ισχυρό πλεονέκτημα τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. Εχει εντοπίσει και δολοφονήσει ανώτατους διοικητές της Χεζμπολάχ και ηγέτες της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 55 βλήματα είχαν περάσει στο Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις, αλλά η πλειονότητά τους αναχαιτίστηκε και αρκετά πεσμένα βλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανω Γαλιλαίας.

«Προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στην περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάποια από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν και τα υπόλοιπα έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις υλικοτεχνικές αποθήκες της 146ης Μεραρχίας στη βάση Ναφτάλι με ρουκέτα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά ανακοίνωσαν ότι η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ευρύτερη σύγκρουση από την οποία καμία χώρα δεν θα κερδίσει, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Φόβοι για την περιφερειακή σταθερότητα

Δεύτερη ημέρα ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο – Στους 558 οι νεκροί-1

Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή διευρύνοντας τις συνέπειες του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα.

Οι πιθανές επιλογές του Ισραήλ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εισβολή στον νότιο Λίβανο και περαιτέρω διεύρυνση των αεροπορικών επιδρομών για να χτυπήσουν τα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ ή τις υποδομές του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών και αυτοκινητοδρόμων που ανατινάχτηκαν στον πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.

Ο Λίβανος δεν μπορεί να αντέξει τέτοια καταστροφή, καθώς εξακολουθεί να υποφέρει από οικονομική κατάρρευση εδώ και πέντε χρόνια.

Η Χεζμπολάχ θα ήταν πιθανότατα τρομερότερος εχθρός για το Ισραήλ από τη Χαμάς σε χερσαία εισβολή. Δημιουργήθηκε το 1982 από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, διαθέτει τεράστια εμπειρία, είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη και διαθέτει καλύτερα όπλα από την παλαιστινιακή Χαμάς.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται πίεση να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι εκεί, κάτι που έχει καταστήσει κορυφαία προτεραιότητα του πολέμου.

Πηγή της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η οργάνωση δεν θέλει ευρύτερο πόλεμο. Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο εχθροπραξιών που ξέσπασαν τον περασμένο Οκτώβριο, με τον πόλεμο στη Γάζα.

Οικογένειες από τον νότιο Λίβανο φόρτωσαν τη Δευτέρα αυτοκίνητα, φορτηγά και ανθρώπους και τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι αυτοκινητόδρομοι στις βόρειες περιοχές ήταν αποκλεισμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τη Χεζμπολάχ σε νότιες, ανατολικές και βόρειες περιοχές του Λιβάνου τη Δευτέρα, στοχεύοντας εκτοξευτές ρουκετών, θέσεις διοίκησης και υποδομές της οργάνωσης. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, όπως ανέφερε.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά και 1.645 τραυματίστηκαν. Λιβανέζος αξιωματούχος ανέφερε ότι ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στον Λίβανο έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT