Ελβετία: Συλλήψεις μετά τη χρήση θαλάμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Ελβετία: Συλλήψεις μετά τη χρήση θαλάμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Υπήρξε καταγγελία ότι χρησιμοποιήθηκε θάλαμος που επιτρέπει σε κάποιον να αφαιρέσει μόνος του τη ζωή του. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Ελβετίας, η χρήση αυτού του θαλάμου αντιβαίνει τον νόμο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Ελβετίας προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις μετά τη χρήση τη Δευτέρα θαλάμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Πρόκειται για ένα είδους σαρκοφάγου, η οποία επιτρέπει σε κάποιον να αφαιρέσει μόνος του τη ζωή του χωρίς τη βοήθεια γιατρού.

Σύμφωνα με την ελβετική αστυνομία, η εισαγγελία του καντονιού Σάφχαουζεν «κίνησε ποινική διαδικασία σε βάρος πολλών ανθρώπων για υποκίνηση και βοήθεια σε αυτοκτονία. Πολλοί άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί».

Η εισαγγελία του Σάφχαουζεν, που βρίσκεται στη βόρεια Ελβετία, κοντά στη Γερμανία, ενημερώθηκε τη Δευτέρα από δικηγορικό γραφείο ότι «μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία, με τη χρήση θαλάμου Sarco, έγινε σε καλύβα στο δάσος στο Μέρισχάουζεν το απόγευμα», ανέφερε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτός ο θάλαμος αυτοκτονίας που ονομάζεται Sarco (πήρε το όνομά του από τη λέξη σαρκοφάγος) και σύμφωνα με την αστυνομία, «ο θάλαμος αυτοκτονίας Sarco κατασχέθηκε και το σώμα του ανθρώπου που πέθανε μεταφέρθηκε (…) για νεκροψία-νεκροτομή».

Ο θάλαμος Sarco έχει τη μορφή μικρής καμπίνας, μέσα στην οποία ο άνθρωπος που θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του πρέπει να ξαπλώσει, στη συνέχεια να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων για να επιβεβαιώσει ότι έχει συνείδηση αυτού που κάνει, προτού ο ίδιος πατήσει ένα κουμπί για να απελευθερωθεί άζωτο. Στη συνέχεια αναμένεται να χάσει τις αισθήσεις του ύστερα από μερικές εισπνοές και να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με την ένωση που προωθεί τον θάλαμο Sarco. Η τρισδιάστατη αυτή κάψουλα, που παρήχθη σε εκτυπωτή, έχει κοστίσει περισσότερα από 650.000 ευρώ και για την ανάπτυξή της χρειάστηκαν 12 χρόνια δουλειάς.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία προώθησής του, η Exit International που έχει έδρα την Ολλανδία, είχε παρουσιάσει τον Sarco λέγοντας ότι θέλει να προχωρήσει σε μια πρώτη χρήση του στην Ελβετία. To γεγονός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς στη χώρα επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία αλλά μόνο παρουσία γιατρού.

Η ένωση προώθησής του είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου ότι το πρόσωπο που θα ήταν το πρώτο που θα τον χρησιμοποιούσε, μια 54χρονη Αμερικανίδα, αποκλείστηκε λόγω της επιδείνωσης της ψυχικής της κατάστασης.

Η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπάουμ-Σνάιντερ, δήλωσε στο ελβετικό κοινοβούλιο ότι «ο θάλαμος αυτοκτονίας Sarco αντιβαίνει τον νόμο», διότι δεν ανταποκρίνεται «στις απαιτήσεις όσον αφορά το δικαίωμα στην ασφάλεια των προϊόντων». Επιπλέον, η χρήση αζώτου στο εσωτερικό αυτής της κάψουλας «δεν συνάδει» με τον νόμο για τα χημικά προϊόντα, εξήγησε.

Ο δρ Φίλιπ Νίτσκε, Αυστραλός γιατρός, ιδρυτής της Exit International, είπε στο Associated Press ότι η οργάνωσή του είχε λάβει συμβουλές από δικηγόρους στην Ελβετία, που διαβεβαίωναν ότι η χρήση του Sarco θα ήταν νόμιμη στη χώρα.

Ωστόσο, τον Ιούλιο, η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε ότι ο Πέτερ Στίχερ, εισαγγελέας στο Σάφχαουζεν, έστειλε επιστολή στους δικηγόρους της Exit International, στην οποία καθιστούσε σαφές ότι οποιοσδήποτε χειριστής της κάψουλας θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίωξη, αν η κάψουλα Sarco χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο καντόνι και πως η καταδίκη μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως και πέντε χρόνια.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Barron

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT