JP Morgan: «Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, υπάρχει πιθανότητα ατυχημάτων»

JP Morgan: «Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, υπάρχει πιθανότητα ατυχημάτων»

«Μακροπρόθεσμα είμαι αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα είμαι πιο σκεπτικός από εκείνους που λένε ότι όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα χρόνο αφότου ο Τζέιμι Ντίμον προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ο CEO της JP Morgan χτυπά και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια σταθερότητα έχει επιδεινωθεί.

«Ολη μου η επιφυλακτικότητα ξεκινά από τη γεωπολιτική, η οποία μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της οικονομίας», είπε ο Ντίμον στο CNBC από την Ινδία. «Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, δεν βελτιώνεται. Υπάρχει η πιθανότητα ατυχημάτων στις ενεργειακές προμήθειες. Μόνο ο Θεός γνωρίζει εάν θα εμπλακούν και άλλες χώρες», είπε ο τραπεζίτης, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η γεωπολιτική αστάθεια «είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου», σημείωσε ο Ντίμον, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για έναν παρατεταμένο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Πριν από ένα χρόνο, ο τραπεζίτης είχε δηλώσει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα ρίσκου για την παγκόσμια οικονομία, ξεπερνώντας τον υψηλό πληθωρισμό ή και την πιθανότητα μιας αμερικανικής ύφεσης.

Επειτα από μία μακρά περίοδο επίμονου πληθωρισμού, η Federal Reserve προχώρησε την περασμένη Τετάρτη στην πρώτη της μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2020, και μάλιστα με μία μεγάλη κίνηση των 50 μονάδων βάσης. Αφότου οι traders οδήγησαν τον S&P 500 σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ο Ντίμον εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την αμερικανική οικονομία και τα όσα προεξοφλούν οι αγορές.

«Μακροπρόθεσμα είμαι αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα είμαι πιο σκεπτικός από εκείνους που λένε ότι όλα θα πάνε καλά. Οι αγορές προεξοφλούν πράγματα με βάση το σενάριο ότι όλα θα είναι τέλεια. Εγώ είμαι πιο επιφυλακτικός», είπε.

Πηγή: MoneyReview

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT