Μεταναστευτικό: Γερμανία και Γαλλία κάνουν έκκληση για συνεργασία της Ε.Ε. με τη Βρετανία

Μεταναστευτικό: Γερμανία και Γαλλία κάνουν έκκληση για συνεργασία της Ε.Ε. με τη Βρετανία

Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών απέστειλαν επιστολή στις Βρυξέλλες, στην οποία τονίζουν ότι το Brexit επηρέασε σοβαρά τη «συνοχή των πολιτικών» που αφορούν το άσυλο και τη μετανάστευση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση με τη βρετανική κυβέρνηση ζητούν Γερμανία και Γαλλία, προκειμένου να αξιοποιηθεί, όπως επισημαίνουν, η πιο «εποικοδομητική» προσέγγιση των Εργατικών στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε κοινή επιστολή τους προς την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, και ο Γάλλος πρώην ομόλογός της, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανέφεραν ότι το Brexit επηρέασε σοβαρά «τη συνοχή των μεταναστευτικών πολιτικών» και η «απουσία διατάξεων που διέπουν τη ροή των ανθρώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του χώρου Σένγκεν συνέβαλε ξεκάθαρα στη δυναμική των παράτυπων ροών και στον κίνδυνο για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή στη Μάγχη και στη Βόρεια Θάλασσα». 

Καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει «τάχιστα» «ένα σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής» για συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το άσυλο και τη μετανάστευση.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «η άφιξη στην εξουσία νέας βρετανικής κυβέρνησης, που αποδεικνύει την πρόθεσή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., μας δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη προόδου σε αυτό το ζήτημα».

Η απουσία νόμιμων οδών προς το Ηνωμένο Βασίλειο «τροφοδοτεί τα δίκτυα λαθρεμπορίου», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Μεταναστευτικό: Γερμανία και Γαλλία κάνουν έκκληση για συνεργασία της Ε.Ε. με τη Βρετανία-1
AP Photo/Nicolas Garriga

Η Γαλλία επιδιώκει εδώ και καιρό ένα σύμφωνο για το άσυλο σε ολόκληρη την Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Γερμανία ποτέ δεν έχει εκφράσει με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξή της σε ένα τέτοιο σχέδιο μέχρι τώρα. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, που αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω σχηματισμού νέας κυβέρνησης, από το 2021 είχε ζητήσει να συναφθεί μια συμφωνία για τη μετανάστευση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς ωστόσο να βρει υποστήριξη από άλλα κράτη-μέλη.

Μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία, που έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων ότι υιοθέτησε τη σκληρή γλώσσα και τις πολιτικές των Συντηρητικών για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Η Γαλλία έχει προτείνει Βρετανοί αξιωματούχοι να διεκπεραιώνουν αιτήματα ασύλου στις περιοχές γύρω από τα γαλλικά λιμάνια. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών, οι οποίες φοβούνταν ότι αυτό θα ενθάρρυνε περισσότερους ανθρώπους να προσπαθήσουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, μόνο τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μάγχη. Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει παράτυπα στην Αγγλία μέσω Μάγχης μέχρι στιγμής φέτος.

Μεταναστευτικό: Γερμανία και Γαλλία κάνουν έκκληση για συνεργασία της Ε.Ε. με τη Βρετανία-2
AP Photo/Nicolas Garriga

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στο παρελθόν είχε απορρίψει προτάσεις για διαπραγμάτευση συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή. Υπό την τελευταία κυβέρνηση των Συντηρητικών, οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν σε χαμηλό επίπεδα, λόγω των εντάσεων σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Ετσι, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον, είχε καταστήσει σαφές ότι μια συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν ήταν προτεραιότητα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της γαλλο-γερμανικής επιστολής, εκπρόσωπος της Κομισιόν, που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε μόνο ότι «οι θέσεις μας για τις σχέσεις των δύο πλευρών είναι πράγματι γνωστές», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Επιτροπή «εργάζεται πλήρως» και θα απαντήσει στην επιστολή «εν ευθέτω χρόνω στις αρμόδιες αρχές».

Βέβαια, σε αυτόν τον χρόνο θα ήταν δύσκολο να δώσει και μια άλλη απάντηση. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη αναλάβει καθήκοντα (αυτό θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου) ώστε να έχει διαμορφώσει σαφή θέση.

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT