Νετανιάχου: Ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις, με «εφαλτήριο» τις επιθέσεις σε Λίβανο και Ιράν

Νετανιάχου: Ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις, με «εφαλτήριο» τις επιθέσεις σε Λίβανο και Ιράν

Από τότε που έδωσε το πράσινο φως για τις δολοφονίες εχθρών του Ισραήλ στη Βηρυτό και στην Τεχεράνη, το κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «παράπαιε» δημοσκοπικά απαξιωμένος, αντιμετωπίζοντας εντονότατες επικρίσεις αλλά και αμφιβολίες γύρω από το ίδιο το μέλλον του στην πολιτική.

Πλέον, σχεδόν 12 μήνες μετά, το κόμμα Λικούντ (Likud) του Ισραηλινού πρωθυπουργού βρίσκεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ, παίρνοντας πόντους δημοτικότητας από τις πρόσφατες επιθετικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Η ισραηλινή ηγεσία ακόμη δεν έχει επιτύχει πλήρως κανέναν από τους στόχους που έθεσε στη Λωρίδα της Γάζας (βλ. την απελευθέρωση των ομήρων, την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς).

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά από εντυπωσιακά πλήγματα εκτός των συνόρων, όχι τόσο στην ήδη ισοπεδωμένη Γάζα όσο στις πρωτεύουσες του Λιβάνου και του Ιράν, εξοντώνοντας κάποιους από τους κορυφαίους εχθρούς του Ισραήλ και πλήττοντας τα δίκτυα επικοινωνίας (βλ. εκρήξεις βομβητών) της Χεζμπολάχ.

Οι δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια, του Φουάντ Σουκρ, του Σάλεχ αλ-Αρούρι, του Ιμπραχίμ Ακίλ κ.ά. ήρθαν, όμως, να δώσουν παράλληλα δημοσκοπικές «ανάσες» και στον Νετανιάχου ο οποίος έχει ανακάμψει στις σφυγμομετρήσεις.   

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος του εδάφους που έχασε μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία όμως θεωρείται η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία του Ισραήλ», γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές στο Ισραήλ το Λικούντ θα εξασφάλιζε περίπου 25 έδρες και ποσοστά κοντά στο 24%, ενώ είχε υποχωρήσει στις 16 έδρες και στο 16%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε σύγκριση με τις πάνω από 30 έδρες που τώρα διαθέτει στην Κνέσετ των συνολικά 120 εδρών, το Λικούντ είναι και πάλι πεσμένο, ενώ ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός των κομμάτων υπό τον Νετανιάχου, εάν γίνονταν τώρα εκλογές στο Ισραήλ, δεν θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT