Ερντογάν: Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις με Σολτς και Πεζεσκιάν

Ερντογάν: Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις με Σολτς και Πεζεσκιάν

Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας, οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Γάζα, καθώς και η αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Γερμανού καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία είναι δύο σύμμαχοι με βαθιά ριζωμένες σχέσεις και δεσμούς.

Οπως ανέφερε, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για βήματα που θα αποφέρουν οφέλη και στις δύο χώρες.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αναζωογονηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και ότι αναμένει υποστήριξη από το Βερολίνο, ιδίως για το ζήτημα της βίζας, προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται πως κατά τη συζήτηση, η τουρκική πλευρά δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των Eurofighter, καθώς και στην υπόθεση με τη Siemens και τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου.

Συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μασούντ Πεζεσκιάν, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Αγκυρας και Τεχεράνης, οι ισραηλινές επιθέσεις σε Παλαιστίνη και Λίβανο, καθώς επίσης περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ιράν αντικατοπτρίζονται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας, σύμφωνα με τα συμφέροντα των δύο χωρών, θα αξιολογηθούν περαιτέρω και θα προχωρήσουν σε κάθε τομέα.

Ερντογάν: Τι συζητήθηκε στις συναντήσεις με Σολτς και Πεζεσκιάν-1
Iran’s Presidency/WANA via REUTERS

Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της ειρήνης, ενάντια στην επιθετικότητα του Ισραήλ, που, όπως δήλωσε, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, η διεθνής κοινότητα πρέπει να υψώσει τη φωνή της περισσότερο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διπλωματίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, επισήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδίως στη Γάζα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT