Φινλανδία: Δύο γιγάντια πάντα επιστρέφουν στην Κίνα λόγω κόστους

Φινλανδία: Δύο γιγάντια πάντα επιστρέφουν στην Κίνα λόγω κόστους

Ο ζωολογικός κήπος που τα φιλοξενεί, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να τα φροντίζει. Το ετήσιο κόστος συντήρησής τους έφτανε σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ζώων κράτησαν τρία χρόνια

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γιγάντια πάντα θα επιστρέψει η Φινλανδία στην Κίνα τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς ο ζωολογικός κήπος Αχτάρι, που τα φιλοξενεί, δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα φροντίζει.

Η εξέλιξη έρχεται οκτώ χρόνια πριν από τη λήξη της συμφωνίας δανεισμού μεταξύ των δύο χωρών. Τα πάντα Λούμι και Πίρι έφτασαν στη Φινλανδία τον Ιανουάριο του 2018, λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η συμφωνία με τη Φινλανδία προέβλεπε τον δανεισμό των πάντα για 15 χρόνια, ωστόσο, μετά την απόφαση του ζωολογικού κήπου, τα ζώα αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα 30 ημερών, προτού ξεκινήσουν για το ταξίδι επιστροφής στην Κίνα.

Ο εν λόγω ζωολογικός κήπος, που είναι ιδιωτικός, επένδυσε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των πάντα. Το ετήσιο κόστος συντήρησής τους έφτανε σε 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ρίστο Σιβόνεν, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ζώων κράτησαν τρία χρόνια. «Τώρα, φτάσαμε στο σημείο όπου οι Κινέζοι λένε ότι μπορεί να γίνει», είπε ο Σιβόνεν.

Η επιστροφή των πάντα ήταν μια απόφαση που έλαβε ο ζωολογικός κήπος χωρίς ανάμιξη της κυβέρνησης της Φινλανδίας και δεν αναμένεται να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, είπε από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η πρεσβεία της Κίνας στο Ελσίνκι δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT