Ερντογάν: Οι δηλώσεις στον ΟΗΕ για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

Ερντογάν: Οι δηλώσεις στον ΟΗΕ για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελούν «περιοχή σταθερότητας και ευημερίας» εξέφρασε από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας όπως και το θαλάσσιο εμπόριο και η ανάπτυξη της συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα στην ενέργεια και το περιβάλλον» και τόνισε πως «αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας».

«Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη δηλωμένη υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί», συνέχισε. 

Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ

Ο Ερντογάν για ακόμα μία φορά χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση» και ανέφερε πως «η πλευρά που πάντοτε προέβαλλε ειλικρινή βούληση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ήταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία». 

«Εχουν περάσει 50 χρόνια από την “ειρηνευτική επιχείρηση” της Κύπρου και 61 χρόνια από τότε που προέκυψε το Κυπριακό ζήτημα. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, στο νησί επικρατεί ειρήνη και γαλήνη. Πλέον το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει χάσει τελείως την ισχύ του. Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί. Πρέπει να καταγραφεί εκ νέου η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, και να τερματιστεί η απομόνωση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

«Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΒΔΚ) και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Λιβύης ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να σταθούν εμπράκτως στο πλευρό της Λιβύης σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT