Qatargate: Επιτροπή θα εξετάσει τη δράση των μυστικών υπηρεσιών στη συλλογή στοιχείων

Qatargate: Επιτροπή θα εξετάσει τη δράση των μυστικών υπηρεσιών στη συλλογή στοιχείων

Δικαστήριο του Βελγίου αποφάσισε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν τα στοιχεία εις βάρος των βασικών κατηγορούμενων στην πολύκροτη υπόθεση

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο του Βελγίου αποφάσισε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες τα στοιχεία εις βάρος των βασικών κατηγορούμενων στο σκάνδαλο Qatargate, έπειτα από σχετική προσφυγή των συνηγόρων τους, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μια «μικρή νίκη» της ομάδας υπεράσπισης των βασικών κατηγορουμένων, Εύας Καϊλή και Αντρέα Κατσολίνο, πρώην ευρωβουλευτών, όπως σημειώνει η βελγική Soir.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ειδική ανεξάρτητη επιτροπή (Committee R) θα εξετάσει τον ρόλο των βελγικών μυστικών υπηρεσιών καθώς και το εάν παραβιάστηκε η ασυλία των κατηγορουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια των παρακολουθήσεών τους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, η επιτροπή θα επανεξετάσει τη νομιμότητα «συγκεκριμένων και έκτακτων μεθόδων», που χρησιμοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες για τη συλλογή στοιχείων.

Για την κίνηση αυτή, άλλωστε, είχε προϊδεάσει, εδώ και μήνες, η υπερασπιστική ομάδα των βασικών κατηγορουμένων, καθώς έχουν κατηγορήσει τις βελγικές Αρχές για παρατυπίες και παραβίαση της ασυλίας των πελατών τους ιδιαίτερα από τον πρώην εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ.

Ο Κλεζ κατηγορείται για προσωπική σχέση με τον γιο της Βελγίδας πρώην ευρωβουλευτή, Μαρία Αρενά, που είναι ύποπτη στην εν λόγω πολύκροτη υπόθεση. Προφανής πρόθεση των δικηγόρων των βασικών υπόπτων είναι να χαρακτηριστεί ως κακοδικία η διαχείριση της υπόθεσης από τις βελγικές Αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή απόφαση του βελγικού δικαστηρίου ενδεχομένως καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για το σκάνδαλο που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2022.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT