Στη βαριά σκιά των τεσσάρων πολέμων

Γάζα, Λίβανος, Ουκρανία, Σουδάν στην ομιλία του Μπάιντεν, στον ΟΗΕ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ατιμωρησία, η ανισότητα και η αβεβαιότητα δημιουργούν έναν μη βιώσιμο κόσμο». Με αυτά τα λόγια συνόψισε τη διεθνή πραγματικότητα της εποχής μας ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Καθώς οι σκιές τεσσάρων φονικών πολέμων –στη Γάζα, στην Ουκρανία, στο Σουδάν και, εσχάτως, στον Λίβανο– έπεφταν βαριές πάνω στο ιστορικό κτίριο, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού καυτηρίασε, χωρίς να ονοματίσει, εκείνα τα ισχυρά κράτη που «θεωρούν ότι μπορούν να ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, να εισβάλλουν σε άλλες χώρες και να καταστρέφουν ολόκληρες κοινωνίες». Αφού καταδίκασε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ για τις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς, απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στους ισχυρούς του πλανήτη να παρέμβουν, ώστε «να μη γίνει ο Λίβανος μια δεύτερη Γάζα».

Λίγο αργότερα, στο ίδιο βήμα ανέβηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την τέταρτη και τελευταία ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρόντα στην αίθουσα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους ξένους ηγέτες, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «απέτυχε στους βασικούς στόχους του», καθώς η Ουκρανία είναι πάντα όρθια και το ΝΑΤΟ «ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά, με δύο καινούργια μέλη, τη Φινλανδία και τη Σουηδία». Με πολύ εμφαντικό τόνο, δεσμεύτηκε ότι η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους Ουκρανούς μέχρις ότου εξασφαλίσουν πλήρως την εθνική κυριαρχία τους.

Μερική αισιοδοξία

Παρότι η τραγωδία της Γάζας συνεχίζεται, ενώ κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις επιθέσεις της Χαμάς και ο εφιάλτης του γενικευμένου περιφερειακού πολέμου βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε να διατηρεί μια κάποια αισιοδοξία. Υποστήριξε πως είναι επείγον και απολύτως δυνατό να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση δύο κρατών. Για τον Λίβανο, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές, δηλαδή το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, να δώσουν διπλωματική λύση στην κρίση διότι «ο ανοιχτός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν». Ωστόσο, δεν προσέφερε κάποια νέα ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι διακηρύξεις του θα μπορούσαν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, τη στιγμή που τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο τον λόγο έχουν τα όπλα.

Αγωνιώδης έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες για διπλωματική λύση στον Λίβανο, ενώ συνεχίζονταν οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ.

Σε αρκετά σημεία, η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηριστικά απολογισμού όχι μόνο των τεσσάρων χρόνων της προεδρίας του, αλλά και του μισού αιώνα της πολιτικής του διαδρομής. Θύμισε στο ακροατήριο ότι αναδείχθηκε για πρώτη φορά γερουσιαστής το 1972, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν σε επικίνδυνη φάση και οι ΗΠΑ πολεμούσαν στο Βιετνάμ, για να στείλει το μήνυμα ότι τα πράγματα μπορούν πάντα να αλλάξουν προς το καλύτερο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πολύ καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Ανόι σήμερα. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα της επανεκλογής, για να καταλήξει σε μια αποστροφή που απέσπασε πολλά χειροκροτήματα: «Μερικά πράγματα είναι πιο σημαντικά από το να παραμείνουμε, σώνει και καλά, στην εξουσία. Και το πρώτο από αυτά είναι ο λαός μας».

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον Λίβανο δεν δικαιολογούσε σε τίποτα την έστω συγκρατημένη αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχαν βομβαρδιστεί μέχρι χθες το απόγευμα πάνω από 1.600 στόχοι της Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι μέσα σε δύο ημέρες οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είχαν φτάσει στους 558 και οι τραυματίες τους 1.835 – αριθμοί χωρίς προηγούμενο από τα χρόνια του πολυετούς εμφυλίου πολέμου.

Νεκρός ο Κουμπάισι

Μεταξύ των ισραηλινών επιδρομών ήταν και ο χθεσινός βομβαρδισμός σε νότιο προάστιο της Βηρυτού με στόχο τον Ιμπραχίμ Κουμπάισι, στρατιωτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, υπεύθυνο για το πυραυλικό οπλοστάσιο της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν στο συγκεκριμένο συμβάν. Δύο πηγές ασφαλείας του Λιβάνου υποστήριζαν πως μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Κουμπάισι, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα, η Χεζμπολάχ προσπαθούσε να απαντήσει στα οδυνηρά πλήγματα που έχει δεχτεί την τελευταία εβδομάδα εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων και αποθηκών όπλων στο βόρειο Ισραήλ.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ντάνι Ντανόν ανέφερε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο και προτιμά τη διπλωματική λύση. «Εχουμε την εμπειρία του πολέμου του 2006. Δεν επιθυμούμε χερσαία εισβολή οπουδήποτε. Δεν θέλω να στείλω τον γιο μου εκεί», δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT