Στα σύνορα με το Μεξικό η Κάμαλα Χάρις για το μεταναστευτικό

Στα σύνορα με το Μεξικό η Κάμαλα Χάρις για το μεταναστευτικό

Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για τη δημοσκοπική άνοδο του Τραμπ σε κρίσιμες πολιτείες του Νότου

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επίσκεψη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις κρίσιμων πολιτειών, όπως είναι η Αριζόνα. Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σύμφωνα με τους ψηφοφόρους, ενώ ο τέως πρόεδρος Τραμπ έχει αποδώσει την ευθύνη στην κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις για την αύξηση του αριθμού μεταναστών. «Δεν έχουν υπάρξει σύνορα τόσο πορώδη, όπως αυτά», είχε πει ο Τραμπ τον Αύγουστο σε προεκλογική εκδήλωση στην Αριζόνα. Σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ipsos έδειξε ότι 44% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως ο Τραμπ θα διαχειρισθεί καλύτερα το μεταναστευτικό, με μόλις 34% να πιστεύουν ότι η Χάρις είναι ικανότερη. Η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών έχει εκφράσει τη στήριξή της σε διακομματικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων και ελεγκτών αιτούντων άσυλο, τη θέσπιση Αρχής με αρμοδιότητα το κλείσιμο των συνόρων αν οι διελεύσεις ξεπερνούν συγκεκριμένο όριο και την αυστηροποίηση των όρων χορήγησης ασύλου. Ο Τραμπ αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, οδηγώντας σε καταψήφισή του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δεσμεύθηκε να προβεί, εφόσον επανεκλεγεί, σε μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Η παραπάνω δημοσκόπηση έδειξε ότι 54% των Αμερικανών συμφωνούν με την πρωτοβουλία. Τον Ιούνιο, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, με στόχο την ανάσχεση του κύματος αιτούντων άσυλο στα σύνορα, με τον αριθμό τους να έχει υποχωρήσει έκτοτε κατά 50%.

Ανησυχία προκαλούν στους Δημοκρατικούς νέες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται σε κρίσιμες πολιτείες της Ζώνης του Ηλιου (Sun Belt), όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα. Στην Αριζόνα, η οποία υπήρξε αποφασιστική στη νίκη του Μπάιντεν το 2020 με μόλις 10.400 ψήφους διαφορά από τον Τραμπ, ο τέως πρόεδρος προηγείται της Χάρις με πέντε ποσοστιαίες μονάδες (50% Τραμπ, 45% Χάρις).

Στη Βόρεια Καρολίνα, την οποία ο Τραμπ κέρδισε με 75.000 ψήφους διαφορά από τον Μπάιντεν, ο τέως πρόεδρος απολαμβάνει μικρή διαφορά δύο μονάδων έναντι της Χάρις. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις φιλοναζιστικές θέσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κυβερνήτη της πολιτείας αναμένεται να ευνοήσουν το ψηφοδέλτιο της Χάρις. Στην Τζόρτζια, πολιτεία που κέρδισε ο Μπάιντεν με διαφορά 11.800 ψήφων, ο Τραμπ συνεχίζει να προηγείται της Χάρις με 49%, έναντι 45%. Τη στήριξή του στη Χάρις ανακοίνωσε, όμως, χθες το ιστορικό συνδικάτο αυτοκινητιστών Teamsters των πολιτειών Τζόρτζια, Φλόριντα και Αλαμπάμα. Συνδικάτα που εκπροσωπούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στο ψηφοδέλτιο Χάρις – Γουόλς.

Ενθαρρυντικά για τη Χάρις είναι, επίσης, τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μεταξύ της νεολαίας της χώρας, δείχνοντας ότι 61% των νέων κάτω των 30 ετών στηρίζουν τη Χάρις, έναντι μόλις 30% τον Τραμπ. Ανησυχητικά για τους Ρεπουμπλικανούς ήταν τα δεδομένα για τη συσπείρωση του κόμματος, με 60% των ερωτηθέντων νέων Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στην κάλπη, έναντι 74% των Δημοκρατικών.

Τη στήριξη περισσότερων των 400 οικονομολόγων και ειδικών της οικονομικής πολιτικής έχει ήδη εξασφαλίσει η αντιπρόεδρος Χάρις, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εκστρατείας της ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στην πόλη Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια. Εκεί, η αντιπρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει σημαίνουσα ομιλία, που θα περιέχει δέσμευση για ομοσπονδιακά κίνητρα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

Φοροκίνητρα

Η Χάρις πρόκειται να συγκρίνει τα σχέδια του τέως προέδρου Τραμπ για επιβολή τρισ. δολαρίων σε νέους δασμούς, με τα σχέδιά της για αναβίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω στοχευμένων φορολογικών κινήτρων. Τέτοια κίνητρα θα δοθούν στη βιοτεχνολογία, στη ναυπηγική δραστηριότητα, στους ημιαγωγούς και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Την ίδια στιγμή, πιστός στην οξεία αντιμεταναστευτική ρητορική του παρέμεινε ο Τραμπ σε εκδήλωσή του στην Πενσιλβάνια τη Δευτέρα. «Πρέπει να τους πετάξουμε έξω και να πάνε στον διάολο», είπε αναφερόμενος στην κοινότητα Αϊτινών μεταναστών στο Οχάιο, την οποία είχε πρόσφατα συκοφαντήσει ότι τρώνε σκύλους και γάτες. Το πλήθος απάντησε φωνάζοντας ρυθμικά: «Στείλτε τους πίσω!».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT