Το FBI ερευνά fund της Σίλικον Βάλεϊ για αποκάλυψη πληροφοριών στην Κίνα

Το FBI ερευνά fund της Σίλικον Βάλεϊ για αποκάλυψη πληροφοριών στην Κίνα

Σε λιγότερο από τρία χρόνια επένδυσε συνολικά σε 360 αμερικανικές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI ξεκίνησε έρευνα κατά ενός αμερικανικού ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων (fund) το οποίο χρησιμοποιούσε κινεζικό χρήμα για να γίνει επενδυτής σε εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ. Το fund ερευνάται για το αν αποκάλυπτε εμπορικά μυστικά τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων στο Πεκίνο.

Η Hone Capital, με έδρα την Καλιφόρνια, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 2015 με αρχικό κεφάλαιο ύψους 115 εκατ. δολαρίων που προήλθε από κινεζικό όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων. Σε λιγότερο από τρία χρόνια επένδυσε συνολικά σε 360 αμερικανικές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση μεριδίων στην Cruise, μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, στον όμιλο πληρωμών Stripe και στην αεροδιαστημική εταιρεία Boom. Σύμφωνα με έγγραφα του fund και άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα χρήματα της Hone δόθηκαν από την China Science & Merchants Investment Management Group (CSC), έναν όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων με έδρα το Πεκίνο που ιδρύθηκε το 2000 και ηγείται ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Σαν Σιάνγκσουάνγκ. 

Πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρουν ότι το FBI εξετάζει αν η Hone Capital είχε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία, τα οικονομικά ή τους πελάτες των νεοφυών επιχειρήσεων στις οποίες επένδυε, προς όφελος της μητρικής της εταιρείας με έδρα την Κίνα ή των κινεζικών αρχών. Το FBI αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει την υπόθεση. 

Οι πράκτορες του FBI, πάντως, φέρονται να πήραν συνεντεύξεις από άτομα που εργάζονταν στην Hone Capital ή συνεργάζονταν με αυτήν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Επίσης, μίλησαν με τους ιδρυτές ορισμένων νεοσύστατων επιχειρήσεων που έλαβαν κεφάλαια, σχετικά με τον κίνδυνο διαρροής πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων προέκυψαν ανησυχίες ότι ορισμένες από τις εταιρείες που έχει επενδύσει η Hone Capital ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι ορισμένα από τα χρήματα της Hone μπορεί να προέρχονται από κινεζικά κυβερνητικά κεφάλαια.

Η έρευνα του FBI περιλαμβάνει επίσης μια από τις πιο ιστορικές επενδυτικές πλατφόρμες της Σίλικον Βάλεϊ, την AngelList, η οποία έλαβε μια «ένεση» ύψους 80 εκατ. δολαρίων από την Hone μεταξύ 2015 και 2016. Σε αντάλλαγμα, η Hone φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε όλες τις συμφωνίες της και συνεργάστηκε με την AngelList ως ένας από τους μεγαλύτερους εξωτερικούς επενδυτές της.

«Η Hone έγινε από μια άγνωστη εταιρεία, κορυφαίος επενδυτής της Σίλικον Βάλεϊ, με [πρόσβαση] σε κάθε συμφωνία στην πλατφόρμα AngelList», δήλωσε ένα πρώην στέλεχος ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο προσεγγίστηκε από τη Hone το 2018 σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες. «Δεν είχα ξαναδεί ποτέ ένα τέτοιο ταμείο», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT