Μέση Ανατολή: Διπλωματικό πόκερ στη σκιά των όπλων
μέση-ανατολή-διπλωματικό-πόκερ-στη-σκ-563238883

Μέση Ανατολή: Διπλωματικό πόκερ στη σκιά των όπλων

Σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος σε πολλαπλά κέντρα προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση, την ώρα που ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ προανήγγειλε χερσαία επιχείρηση εντός του Λιβάνου

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικός μαραθώνιος σε πολλαπλά κέντρα εξελίσσεται προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ προανήγγειλε χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων εντός του Λιβάνου.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεκινήσει διπλωματική προσπάθεια για να σταματήσουν οι μάχες τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο και ότι οι προτάσεις σφυρηλατούνταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι, μολονότι ΗΠΑ και Γαλλία εργάζονταν πάνω σε προτάσεις κατάπαυσης του πυρός, δεν είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η συμφωνία θα περιλάμβανε την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Λιβανέζο αξιωματούχο, την πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις της Χεζμπολάχ και την πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μέση Ανατολή: Διπλωματικό πόκερ στη σκιά των όπλων-1
Καπνός υψώνεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο χωριό Κφαρ Ρουμάν Kfar, στο νότιο Λίβανο. AP Photo/Hussein Malla

Πυρετός διαβουλεύσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο ολοκληρωτικός πόλεμος ήταν πιθανός, αλλά είμαστε ακόμη στο παιχνίδι για να έχουμε μια διευθέτηση που μπορεί να αλλάξει ριζικά ολόκληρη την περιοχή».

Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν καμία υποστήριξη σε επίπεδο πληροφοριών στο Ισραήλ, όσον αφορά στην επιχείρηση που εξελίσσεται στον Λίβανο. Η Σαμπρίνα Σινγκ ανέφερε επίσης πως δεν φαίνεται ότι επίκειται χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, παραπέμποντας ωστόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση τους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για τα επόμενα στάδια της εκστρατείας του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εργάζονται ακούραστα για να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι, δύο δυτικοί διπλωμάτες, μια πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ και μια πηγή ενημερωμένη για τις συνομιλίες, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν, δήλωσαν στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον ηγείται μιας νέας διπλωματικής προσπάθειας, που για πρώτη φορά καλύπτει και τις δύο συγκρούσεις – στη Γάζα και στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα κι από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός του, αλλά ο πόλεμος στη Γάζα ήδη έχει διαρκέσει αρκετά». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πολλοί άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί χωρίς καμία αιτία». Ζήτησε από το Ισραήλ αποκλιμάκωση στον Λίβανο και από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πυρά προς το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μια λύση για να σταματήσει η επιθετικότητα του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς τον Λίβανο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ αγνοεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττοντας μια γενοκτονία μπροστά στα μάτια του κόσμου, σημειώνοντας ότι το να σταματήσει αυτό και η ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε ως αποτέλεσμα των επιθέσεων είναι ανθρωπιστικό καθήκον», ανέφερε το γραφείο του.

Μέση Ανατολή: Διπλωματικό πόκερ στη σκιά των όπλων-2
Ενας άνδρας χαιρετά στρατιωτικά καθώς οι κόσμος συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της κηδείας του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Κουμπάισι και του διοικητή της Χεζμπολάχ Χουσεΐν Εζεντίν, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα της Τρίτης στα νότια προάστια της Βηρυτού. REUTERS/Louisa Gouliamaki

Στο «κόκκινο» το πολεμικό μέτωπο

Το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές επιδρομές του στο Λίβανο και κατέρριψε έναν πύραυλο που η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε στόχο την έδρα της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ. Ταυτόχρονα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ στόχευσαν το Εϊλάτ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φιλοϊρανική οργάνωση.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα -με ξεκάθαρες συνδηλώσεις- ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ, Χέρζι Χαλεβί, εικονίζεται ανάμεσα σε άνδρες των ειδικών δυνάμεων να λέει: «Ακούστε τα αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι σας, χτυπάμε όλη την ημέρα. Αυτό γίνεται τόσο για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας, όσο και για να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές και δήλωσε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ πλήττεται σκληρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί. «Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ούτε μπορεί να φανταστεί – το κάνουμε με ισχύ αλλά και με τρόπο έξυπνο», είπε.

«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, χωρίς να σχολιάσει τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα κατά του Λιβάνου την Τετάρτη, δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τουλάχιστον 90.530 νέοι εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν αναφερθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων σχεδόν 40.000 σε 283 καταφύγια, ανέφερε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Μέση Ανατολή: Διπλωματικό πόκερ στη σκιά των όπλων-3
Άνθρωποι επιθεωρούν τις ζημιές στο σημείο του ισραηλινού πλήγματος που έπληξε την παραθαλάσσια πόλη Τζιγιέ του Λιβάνου νωρίς το πρωί της Τετάρτης. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh 

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, NYT, WP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT