Περού: Ο Πάπας απέβαλε επίσκοπο και κληρικούς για συμμετοχή σε σαδιστικές κακοποιήσεις

Περού: Ο Πάπας απέβαλε επίσκοπο και κληρικούς για συμμετοχή σε σαδιστικές κακοποιήσεις

Ηταν μέλη του κινήματος Sodalitium Christianae Vitae και επέβαλλαν στους νεοεισερχόμενους σεξουαλικά και άλλα βασανιστήρια, αλλά και ταπεινώσεις, για να τους ελέγχουν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τη αποβολή από την Καθολική Εκκλησία δέκα ανθρώπων, ενός επισκόπου, κληρικών και λαϊκών, από το Περού, για την εμπλοκή τους σε ένα εκκλησιαστικό κίνημα, που έπειτα από έρευνα αποδείχθηκε ότι ασκούσε αυταρχικές και σαδιστικές πρακτικές κατάχρησης εξουσίας και πνευματικής δράσης.

Σύμφωνα με την έρευνα για το κίνημα Sodalitium Christianae Vitae (Αδελφότητα της Χριστιανικής Ζωής), ο επικεφαλής του, Λούις Φιγκάρι, προχωρούσε σε σοδομισμούς των νεοεισερχομένων στις τάξεις του. Στην ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρεται ότι η έρευνα, που διεξήχθη από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, αποκάλυψε «σωματικές κακοποιήσεις συμπεριλαμβανομένου του σαδισμού και της βίας», καταχρήσεις συνείδησης ανάλογες με αυτές που εφαρμόζουν οι αιρέσεις, πνευματική κακοποίηση, κατάχρηση εξουσίας, κατάχρηση χρημάτων της Εκκλησίας και «παραβίαση των κανόνων της αποστολικής δημοσιογραφίας». Η τελευταία κατηγορία πιθανότατα αφορά δημοσιογράφο, μέλος του κινήματος, ο οποίος επιτίθεντο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όσους το επέκριναν.

Ο Λούις Φιγκάρι ίδρυσε το Sodalitium Christianae Vitae το 1971, παρουσιάζοντάς το σαν μια κοσμική κοινότητα στρατολόγησης «στρατιωτών του Θεού», σαν αντίδραση στο κίνημα απελευθέρωσης από τη θρησκεία που είχε εξαπλωθεί εκείνα τα χρόνια στη Λατινική Αμερική. Κάποια στιγμή είχε περισσότερα από 20.000 μέλη σε όλη τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ, ενώ είχε μεγάλη κοινωνική ισχύ στο Περού. 

Η έρευνα του Βατικανού ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία θυμάτων του Φιγκάρι στη Αρχιεπισκοπή της Λίμα το 2011, με τα καταγγελλόμενα περιστατικά να φτάνουν πίσω στο 2000. Ωστόσο τότε κανείς δεν έκανε τίποτα, μέχρι που η δημοσιογράφος Παόλα Ουγκάζ έγραψε ένα βιβλίο, υπό τον τίτλο «Μισοί Μοναχοί, Μισοί Στρατιώτες» το 2015.

Ακολούθησε ανεξάρτητη έρευνα, που έδειξε ότι ο ηγέτης του Sodalitium Christianae Vitae ήταν πρόσωπο με συμπεριφορά «ναρκισσιστική, παρανοϊκή, ταπεινωτική, χυδαία, εκδικητική, χειριστική, ρατσιστική, σεξιστική, ελιτιστική» και είχε «εμμονή με σεξουαλικά θέματα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» των μελών του κινήματος.

Η έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε το 2017, ανακάλυψε ότι Φιγκάρι σοδόμιζε τους νεοφερμένους και τους υποχρέωνε να τον χαϊδεύουν και να χαϊδεύουν ο ένας τον άλλο. Επίσης ότι απολάμβανε να τους βλέπει να βιώνουν πόνο, αμηχανία και φόβο, ενώ τους ταπείνωνε μπροστά σε άλλους, για να τους θέτει υπό τον έλεγχό του.

Τότε η Εκκλησία τον υποχρέωσε να ζει μακριά από την κοινότητά του και διέκοψε κάθε επαφή μαζί του, πιθανότατα γιατί δεν υπήρχε στο δίκαιό της πρόβλεψη για ποινές για τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι αυτού του είδους οι κακοποιήσεις γίνονταν και από άλλα μέλη της κοινότητας Sodalitium Christianae Vitae, κληρικούς κυρίως, ενώ παρακολουθούσαν και όλες τις επικοινωνίες των θυμάτων για να συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους.

Το 2023, ο αρχιεπίσκοπος Τσαρλς Σκικλούνα από τη Μάλτα και ο μονσίνιορ Τζόρντι Μπαρτομέου από την Ισπανία, ταξίδεψαν στο Περού και πήραν καταθέσεις από τα θύματα. Η έρευνά τους οδήγησε στην απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για αποπομπή των μελών της Sodalitium Christianae Vitae από την Καθολική Εκκλησία.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT