Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ο Νετανιάχου διαψεύδει ότι επίκειται εκεχειρία

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ο Νετανιάχου διαψεύδει ότι επίκειται εκεχειρία

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσε επίσης αναφορά ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε τον ισραηλινό στρατό να αμβλύνει τα χτυπήματα στον Λίβανο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωρες μετά τις αναφορές σε διεθνή Μέσα σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι περίμεναν κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο «εντός ωρών», το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσπευσε σε διάψευση, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, κάνοντας λόγο για «εσφαλμένες» πληροφορίες.

«Πρόκειται για αμερικανογαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν έχει καν απαντήσει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το γραφείο του πρωθυπουργού διέψευσε αναφορά του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12 ότι ο Νετανιάχου διέταξε τον ισραηλινό στρατό να αμβλύνει τα χτυπήματα στον Λίβανο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «έδωσε την εξουσία στον στρατό να συνεχίσει να χτυπά με πλήρη ισχύ», ενώ προστίθεται ότι «οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι πολεμικοί στόχοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς διαβεβαίωσε, επίσης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Βορρά».

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ με πλήρη ισχύ μέχρι τη νίκη και την επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια», πρόσθεσε ο Κατς, ο οποίος αντικαθιστά τον Νετανιάχου, που πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ για να παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι «συνεχίζει να επιχειρεί, για να διαλύσει και να υποβαθμίσει τις δυνατότητες και την τρομοκρατική υποδομή της Χεζμπολάχ», προχωρώντας σε νέους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με οργανισμούς που παρακολουθούν αυτού τους είδους τις επιθέσεις, τους οποίους επικαλείται ο Τζέρεμι Μπάουενς σε ανάλυσή του στο BBC, «πρόκειται για μία από τις σφοδρότερες εκστρατείες στη σύγχρονη εποχή όσον αφορά τον αριθμό των στόχων που χτυπήθηκαν αλλά και το ποσοστό θανάτων – ιδιαίτερα τη Δευτέρα, όταν περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις».

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ο Νετανιάχου διαψεύδει ότι επίκειται εκεχειρία-1
Καπνός πάνω από τον νότιο Λίβανο έπειτα από ισραηλινό χτύπημα (26 Σεπτεμβρίου 2024, REUTERS/Amr Abdallah Dalsh).

Αναφορές στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 νωρίτερα σήμερα το πρωί, πάντως, έκαναν λόγο για «εντολή Νετανιάχου στον ισραηλινό στρατό να αμβλύνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο», εν  μέσω διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ, στη βάση διεθνούς σχεδίου συμφωνίας που κατατέθηκε με μεσολάβηση των ΗΠΑ και με την υποστήριξη της Γαλλίας.

Τα δημοσιεύματα στα διεθνή Μέσα για φερόμενη συμφωνία την οποία φέρονταν «σχεδόν» να έχουν αποδεχθεί οι δύο πλευρές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών κυβερνητικών εταίρων του Νετανιάχου, ενώ πρόκειται για βήμα στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η βάση των ψηφοφόρων του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Εκεχειρία 21 ημερών

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση συνυπέγραψαν χθες κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία», ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ε.Ε., η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.

Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.

«Φρικτές αναφορές»

Εντωμεταξύ, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «τρομακτικές αναφορές από τον Λίβανο σχετικά με τη στόχευση ολόκληρων οικογενειών, με τρόπο παρόμοιο με τις φρικαλεότητες στη Γάζα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ματζέντ Αλ Ανσάρι, ζήτησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα, αποκλιμάκωση στον Λίβανο.

Ο Αλ Ανσάρι ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ δεν βλέπει να γίνεται «διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών σε αυτές τις επιθέσεις».

Τα σχόλιά του ακολουθούν την κοινή έκκληση του Κατάρ μαζί με τις αραβικές, ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT