Αργεντινή: Η λιτότητα της κυβέρνησης Μιλέι ωθεί τη μισή χώρα στη φτώχεια

Αργεντινή: Η λιτότητα της κυβέρνησης Μιλέι ωθεί τη μισή χώρα στη φτώχεια

Μέσα σε έξι μήνες, το ποσοστό της φτώχειας στον πληθυσμό εκτοξεύθηκε από το 41,7% στο 52%. Οι πολιτικές λιτότητας και η μείωση των κρατικών δαπανών σε πολιτικές πρόνοιας επιδείνωσαν τη ζωή πολλών Αργεντινών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τη φτώχεια στην Αργεντινή, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Χαβιέρ Μιλέι, ο ακραία νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της χώρας, είναι συντριπτικά για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Το ποσοστό της φτώχειας έχει ξεπεράσει το 50% μέσα στους έξι μήνες διακυβέρνησης Μιλέι, ο οποίος έχει ορκιστεί να βγάλει την Αργεντινή από το χρέος και επιβάλλει διαρκώς νέα μέτρα λιτότητας. Το αντίστοιχο ποσοστό φτώχειας το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ήταν 41,7%.

Οι περικοπές δαπανών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Αργεντινής έχουν επαινεθεί από τις αγορές και τους επενδυτές επειδή βοήθησαν στη διόρθωση των οικονομικών του κράτους ύστερα από χρόνια πολύ μεγάλων ελλειμμάτων, αλλά ώθησαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση και ο φόβος είναι ότι δύσκολα θα ανακάμψει η οικονομία της.

Αργεντινή: Η λιτότητα της κυβέρνησης Μιλέι ωθεί τη μισή χώρα στη φτώχεια-1
«Κλωνοποιήσατε τη φτώχεια», γράφει η κάρτα της διαδηλώτριας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής / AP Photo/Rodrigo Abd

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής (UCA), το ποσοστό φτώχειας εκτινάχθηκε στο 55,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, πριν μειωθεί στο 49,4% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό δίνει ένα μέσο όρο φτώχειας 52% για τους πρώτους έξι μήνες.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου του UCA, Αγκουστίν Σάλβια, εξήγησε πόσο μεγάλος και αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος των πολιτικών του Χαβιέρ Μιλέι, που έκλεισε τα συσσίτια και μείωσε τις κρατικές επιδοτήσεις. Αναγνώρισε πάντως και κάποια σημάδια βελτίωσης. «Αν κοιτάξετε ολόκληρη την ιστορία, θα δείτε μεγάλη επιδείνωση το πρώτο τρίμηνο. Αυτή η κατάσταση άρχισε από τότε να χαλαρώνει», είπε.

Σε αυτό πιθανόν συνέβαλε η απόφαση να επεκταθούν δύο προγράμματα πρόνοιας: το Καθολικό Επίδομα Παιδιού και ένα πρόγραμμα Κάρτας Τροφίμων, σύμφωνα με τη Γραμματεία Παιδικής Ηλικίας, Εφηβείας και Οικογένειας.

Ταυτόχρονα, η ανεργία, σύμφωνα με το δίκτυο misionesonline.net βρίσκεται στο 7,7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,625 εκατ. ανθρώπους. Οι μισθοί υπολείπονται 57 μονάδες του πληθωρισμού και τα δύο αυτά επιδόματα δεν φαίνεται να ανακουφίζουν την κατάσταση. Ο υψηλός πληθωρισμός (25,5%), η απώλεια θέσεων εργασίας και η πτώση της αγοραστικής δύναμης είναι οι βασικοί παράγοντες για την αύξηση της φτώχειας, αλλά και της αστεγίας.

Βέβαια, οι αριθμοί δεν μπορούν ποτέ να αποτυπώσουν απόλυτα την πραγματική κατάσταση. Μιλώντας στο Reuters, η Ιρμα Κασά, 53 ετών, από το Μπουένος Αϊρες, είπε ότι εργάζεται καθημερινά τρεις βάρδιες για να τα βγάλει πέρα: ανακυκλώτρια σκουπιδιών, συλλέκτης χαρτονιού και εργάτρια σε οικοδομή, όπως πολλοί Αργεντινοί, σε μια εποχή αυξανόμενης φτώχειας. Η Κασάλ έχει 14 παιδιά και 42 εγγόνια και ζει στο χαμηλού εισοδήματος προάστιο Βίγια Φιορίτο στο Μπουένος Αϊρες.

«Από τότε που ανέβηκε αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία, οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί», είπε στο Reuters. «Δουλεύουμε δυο φορές πιο σκληρά για λιγότερα χρήματα και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε». 

Πηγή: Reuters, misionesonline.net

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT