Μπορέλ: Κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα έχει δραματικές συνέπειες

Μπορέλ: Κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα έχει δραματικές συνέπειες

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει ότι το τίμημα των συγκρούσεων είναι βαρύ για τους αμάχους. Καλεί σε άμεση κατάπαυση πυρός και σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι του Λιβάνου και του Ισραήλ στις εστίες τους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική.

Εκφράζοντας την ανησυχία της Ε.Ε. για τη στρατιωτική σύγκρουση, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το υφίστανται οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, αλλά και το προσωπικό του ΟΗΕ και προέτρεψε να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σε κάθε περίπτωση.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα είχε δραματικές συνέπειες για την περιοχή και όχι μόνο, επισημαίνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι το ψήφισμα 2749 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 28 Αυγούστου 2024, προτρέπει όλους τους σχετικούς παράγοντες να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση.

«Προτρέπουμε και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν επειγόντως μια κατάπαυση του πυρός πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή που θα τερματίσει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις διασυνοριακές απειλές και να εργαστούν για την πλήρη και συμμετρική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τις δύο πλευρές ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό, ενώ επικροτεί και υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει επίσης την ισχυρή υποστήριξή της προς τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, και είναι έτοιμη να βοηθήσει τον Λίβανο να βγει από το πολιτικό του αδιέξοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT