Γάζα: Δραματική έκκληση Αμπάς στη διεθνή κοινότητα – «Σταματήστε αυτήν την τρέλα»

Γάζα: Δραματική έκκληση Αμπάς στη διεθνή κοινότητα – «Σταματήστε αυτήν την τρέλα»

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, απέδωσε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, κατηγορώντας την ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το Ισραήλ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομιλία σε δραματικούς τόνους εκφώνησε από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, που δήλωσε πολλές φορές και με εμφατικό τρόπο ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα φύγουν από τα εδάφη τους, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

«Δεν θα φύγουμε. Δεν θα φύγουμε. Δεν θα φύγουμε», είπε. «Η Παλαιστίνη είναι η πατρίδα μας. Είναι η γη των πατέρων και των παππούδων μας. Θα παραμείνει δική μας. Αν κάποιος πρέπει να φύγει, είναι οι κατακτητές σφετεριστές».

Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ για «ευρείας κλίμακας πόλεμο γενοκτονίας» απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι ο στρατός του δεν σκοτώνει αμάχους στη Γάζα. «Σας ρωτώ: ποιος σκότωσε περισσότερα από 15.000 παιδιά;»

Και πρόσθεσε, αποδίδοντας ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη Γάζα σε όλη τη διεθνή κοινότητα: 

«Σταματήστε αυτό το έγκλημα, σταματήστε το τώρα. Σταματήστε τους θανάτους γυναικών και παιδιών. Σταματήστε τη γενοκτονία. Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ. Αυτός ο παραλογισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ολόκληρος ο κόσμος είναι υπεύθυνος για αυτά που συμβαίνουν στον λαό μας στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρθηκε και στη βία που προκαλείται από τους εποίκους στη Δυτική Οχθη και την επέκταση των παράνομων οικισμών.

Επισήμανε ότι η Δυτική Οχθη «βρίσκεται υπό καθημερινή και διαρκή ισραηλινή επιθετικότητα» και πρόσθεσε ότι οι έποικοι «χτίζουν όπου θέλουν στην Παλαιστίνη, σαν να τους ανήκει ολόκληρη».

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Αμπάς, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης βρίσκονται αντιμέτωποι «με την τρομοκρατία συμμοριών εποίκων, έχοντας τη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης και του κατοχικού στρατού, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια».

Και κατήγγειλε προσπάθεια να «γίνει ιουδαϊκή» η Ανατολική Ιερουσαλήμ, από το Ισραήλ, λέγοντας ότι παραβιάζει το καθεστώς στο Ορος των Τεμενών.

Τέλος, καταδίκασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο, ζητώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις που έχουν θύματα αμάχους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ.

«Οποιος πάει στη Γάζα, και τη γνώριζε στο παρελθόν, δεν θα την αναγνωρίσει πια. Δεν είναι πια εκεί. Το 75% των πάντων στη Γάζα έχει καταστραφεί πλήρως. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει αμέσως κυρώσεις στο Ισραήλ». 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να έχει πλήρη δικαιοδοσία στη Λωρίδα της Γάζας και σε όλα τα συνοριακά περάσματα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, μετά τον πόλεμο και πως το όραμα της Αρχής είναι η παροχή βοήθειας στη Γάζα, η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

Πηγή: Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT