Νορβηγία: Διεθνές αίτημα αναζήτησης του επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση βομβητών της Χεζμπολάχ

Νορβηγία: Διεθνές αίτημα αναζήτησης του επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση βομβητών της Χεζμπολάχ

Ο Ρίνσον Γιόσε, ιδρυτής βουλγαρικής εταιρείας που φέρεται ότι ήταν ένας κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής των βομβητών, έχει εξαφανιστεί από τις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ για δουλειές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία της Νορβηγίας εξέδωσε διεθνές αίτημα αναζήτησης για τον Ρίνσον Γιόσε, Νορβηγοϊνδό, ο οποίος εμπλέκεται στην πώληση των παγιδευμένων βομβητών στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Οι βομβητές εξερράγησαν ταυτόχρονα την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες, ενώ την επόμενη ημέρα εξερράγησαν και ασύρματοι της Χεζμπολάχ. Η νορβηγική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Ο 39χρονος Γιόσε εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν για δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο ιδρυτής της βουλγαρικής εταιρείας Norta Global LTD, που φέρεται ότι ήταν ένας από τους κρίκους στην αλυσίδα παραγωγής των βομβητών.

Η νορβηγική εταιρεία, σε επικοινωνία της με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, «η αστυνομία του Οσλο έλαβε μια αναφορά για αγνοούμενο πρόσωπο, σε σχέση με την υπόθεση των βομβητών».

Η τελευταία γνωστή δημόσια παρουσία του Γιόσε ήταν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, όταν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση των βομβητών. Ο Γιόσε έκλεισε το τηλέφωνο όταν ρωτήθηκε για τη βουλγαρική εταιρεία και δεν έχει απαντήσει έκτοτε σε επανειλημμένες κλήσεις και μηνύματα.

Ο εργοδότης του, η νορβηγική εταιρεία DN Media Group, ανέφερε ότι έφυγε για ένα συνέδριο στη Βοστόνη στις 17 Σεπτεμβρίου και δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί του από την επόμενη ημέρα, στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Γιόσε εργαζόταν στο τμήμα πωλήσεων.

Το 2022 ο Γιόσε ίδρυσε την εταιρεία Norta Global Ltd, με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας. Οι βουλγαρικές αρχές ερεύνησαν τον ρόλο της εταιρείας στην πώληση των παγιδευμένων βομβητών, αλλά όπως έχουν ανακοινώσει δεν βρήκαν αποδείξεις ότι κατασκευάστηκαν στη χώρα ή εξήχθησαν από αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT