Ερντογάν: Η πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στις BRICS δεν είναι εναλλακτική στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Η πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στις BRICS δεν είναι εναλλακτική στο ΝΑΤΟ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στις ομάδες κρατών BRICS και ASEAN δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα παρέχει ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στις ομάδες των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στις οποίες συμμετέχουν η Κίνα και η Ρωσία. Εχει επίσης ενδιαφερθεί να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την ομάδα ASEAN των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι η Αγκυρα μπορεί να απομακρυνθεί από τον παραδοσιακά δυτικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της Τουρκίας.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον της με βάση την αδιέξοδη υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ε.Ε. και πρέπει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με όλους τους παράγοντες και τις περιοχές. «Οι BRICS και η ASEAN είναι δομές που, για εμάς, διαθέτουν ιδιαίτερες ευκαιρίες για τη βελτίωση της οικονομικής μας συνεργασίας».

«Το να συμμετέχουμε σε αυτές τις δομές δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το ΝΑΤΟ. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η συμμαχία και η συνεργασία αποτελούν εναλλακτική λύση η μία για την άλλη», πρόσθεσε.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο θα συνεχιστούν αν η Δύση σιωπήσει»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο με στόχο τη Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν όσο η Δύση παραμένει σιωπηλή, μετέδωσε το CNN Turk.

Η Τουρκία έχει καταγγείλει τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο είναι απόδειξη ότι προσπαθεί να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος να τον σταματήσει. «Οσο ο κόσμος παραμένει σιωπηλός και οι δυτικές χώρες παρέχουν στην ισραηλινή ηγεσία υποστήριξη με όπλα, αυτές οι σφαγές δυστυχώς θα συνεχιστούν. Το τονίσαμε αυτό στις συναντήσεις μας», είπε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT