Ισραήλ: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος «βαρίδι» για την οικονομία

Ισραήλ: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος «βαρίδι» για την οικονομία

Κατασκευές, γεωργία και τουρισμός έχουν πληγεί σε συντριπτικό βαθμό

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καθώς ο πόλεμος διευρύνεται και το κόστος αυξάνεται, η οικονομία του Ισραήλ βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο», γράφει η Washington Post, υπογραμμίζοντας ότι «δεκάδες χιλιάδες ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο χρόνο» αλλά και ότι «οι Ισραηλινοί έφεδροι δυσκολεύονται να συνδυάσουν την επαγγελματική καριέρα με τη στρατιωτική θητεία».

Περίπου έναν χρόνο έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει πια δει το ΑΕΠ του να συρρικνώνεται και το ισραηλινό αξιόχρεο να υποβαθμίζεται (από τη Fitch τον περασμένο Αύγουστο), ενώ δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ένας αυξανόμενος αριθμός θέσεων εργασίας μεταφέρεται εκτός των ισραηλινών συνόρων.

Κατασκευές, γεωργία και τουρισμός έχουν πληγεί σε συντριπτικό βαθμό. Στους δύο πρώτους από αυτούς τους κλάδους εργάζονταν πολλοί Παλαιστίνιοι, οι άδειες εργασίας των οποίων ακυρώθηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου, ενώ η τουριστική κίνηση μειώθηκε πάνω από 75%.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο μόνος κλάδος που παραμένει κραταιός είναι εκείνος της τεχνολογίας (high-tech industry).

Οσο για τις αμυντικές δαπάνες, εκείνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ να υπολογίζει το κόστος του πολέμου σε περίπου 67 δισ. δολ. για την περίοδο 2023-2025.  

Με πληροφορίες από Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT