Channel 12: O Νετανιάχου υπαναχώρησε σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός «θρυμματίζοντας» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Channel 12: O Νετανιάχου υπαναχώρησε σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός «θρυμματίζοντας» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ του δικτύου Channel 12 φέρνει στο φως όσα συνέβησαν, πριν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπαναχωρήσει από συμφωνία του για κατάπαυση πυρός. Και αναφέρει ότι αυτό «διέλυσε» ό,τι είχε απομείνει από τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρεται να είχε συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός, τόσο στη Γάζα όσο και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την οποία θα ανακοίνωνε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ωστόσο, υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή –πιθανόν λόγω των πιέσεων που δέχεται από τους ακροδεξιούς της κυβέρνησής του– και όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη είπε ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι του Ισραήλ.

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Channel 12, το οποίο επικαλείται πηγή που έχει γνώση όλων των λεπτομερειών, ενώ συμπληρώνει ότι αυτή η υπαναχώρηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού «θρυμματίζει» ό,τι έχει απομείνει από τις σχέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου με την αμερικανική κυβέρνηση. Και πλέον όλοι περιμένουν πότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.

Η σειρά των γεγονότων

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, είχε καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με τις ΗΠΑ για μια διαδικασία κατάπαυσης του πυρός που θα κάλυπτε τόσο τον Λίβανο όσο και τη Γάζα, συμφωνία που είχε την έγκριση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η διαδικασία των επαφών ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, απευθύνθηκε στον Ρον Ντέρμερ, λέγοντάς του ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Ο Ντέρμερ απάντησε, τότε, ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήθελε να αποφύγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Channel 12: O Νετανιάχου υπαναχώρησε σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός «θρυμματίζοντας» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ-1
Reuters

Ακολούθως, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να γίνει μια διαπραγμάτευση για μια περισσότερο μόνιμη ρύθμιση, η οποία θα βασιζόταν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Αμος Χοχστάιν, και στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ. Το ψήφισμα δηλαδή που οδήγησε στον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο το 2006. Επίσης, θα βασιζόταν στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, που αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στα τέλη Μαΐου. 

Σύμφωνα με το Channel 12, αυτό το ευρύ πλαίσιο θα επέτρεπε στο Ισραήλ να υποστηρίξει ότι διαχώριζε την κρίση στα σύνορα με τον Λίβανο από τις εξελίξεις στη Γάζα. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ μπορούσε να υποστηρίξει ότι σταματούσε τις επιθέσεις της, επειδή ο πόλεμος στη Γάζα θα τελείωνε.

Το Channel 12 αναφέρει επίσης ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα πήγαινε με αυτήν τη ρύθμιση και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Παρασκευή, θα δήλωνε ότι η Χαμάς ηττήθηκε στρατιωτικά στη Γάζα και θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στην επόμενη φάση αυτού του πολέμου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συζητήσεις ΗΠΑ-Ισραήλ συνεχίστηκαν με διευρυμένη συμμετοχή αξιωματούχων εν όψει της αναχώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού για τη Νέα Υόρκη. Είχε αναγνωριστεί επίσης ότι αν η επιδιωκόμενη συμφωνία δεν απέφερε καρπούς, η προσπάθεια να επιτευχθεί θα παρείχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση στις ΗΠΑ να στηρίξουν ακόμη περισσότερο το Ισραήλ, στην περίπτωση που ξεσπούσε περιφερειακός πόλεμος.

Ενώ αυτή η διπλωματική διαδικασία, υπό την εποπτεία των Νετανιάχου και Ντέρμερ συνεχιζόταν, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα χτυπήματά του στη Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου, λέει το Channel 12, ενημέρωσε ένα μικρό αριθμό υπουργών για τις εξελίξεις. Και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον άρχισε να μιλάει ​​για πιθανή κατάπαυση του πυρός, αυτό γινόταν εν γνώσει και με την έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Channel 12: O Νετανιάχου υπαναχώρησε σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός «θρυμματίζοντας» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ-2
Reuters

Eτσι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο Νετανιάχου ταξίδευε για τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν από κοινού το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 21 ημερών. Η συνεννόηση ήταν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επιβεβαίωνε δημόσια ότι επιδιωκόταν συμφωνία κατά την προσγείωση του αεροσκάφους του στη Νέα Υόρκη, το πρωί της Πέμπτης, και έτσι θα καθίστατο δυνατό να προχωρήσει η προσπάθεια. Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Νετανιάχου επρόκειτο να πει ότι ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να πολεμά τη Χεζμπολάχ, χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ στα σπίτια τους. Υπήρχαν ακόμη και προσχέδια κειμένων για το τι θα έλεγε ο Νετανιάχου, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Τι άλλαξε

Αλλά, επισημαίνει το Channel 12, ήρθε το κύμα κριτικής για την εκκολαπτόμενη συμφωνία εκεχειρίας στο Ισραήλ, και «όλα ανατράπηκαν»: ο Νετανιάχου απομακρύνθηκε από το σχέδιο και έκανε δηλώσεις άρνησής του εν πτήσει.

Σύμφωνα με το Channel 12, που επικαλείται πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες, «είναι προφανές ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα έμπαινε επικεφαλής σε μια διαδικασία όπως αυτή χωρίς τη συμφωνία του πρωθυπουργού Νετανιάχου». 

Και πρόσθεσε η πηγή: «Αυτή η υπαναχώρηση γκρεμίζει εντελώς ό,τι απομένει από τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Πλέον, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι σαφές ότι και η Χεζμπολάχ έχει τώρα τα επιχειρήματα να μην αποδεχθεί ούτε τη συμφωνία ούτε την εκεχειρία, και αυτό θα επιφέρει περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε περιφερειακό πόλεμο.

Το Channel 12 επισημαίνει ότι, στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Νετανιάχου, διέψευσαν ότι αυτή η πρόταση συζητήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, και αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, το θέμα συζητήθηκε στην ad hoc ομάδα που συστάθηκε τις τελευταίες ημέρες, και στην οποία συμμετείχαν αρκετοί βασικοί υπουργοί, αν και όχι ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. Εκεί, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην κατάπαυση του πυρός και ο Νετανιάχου τους είπε ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης της νομιμοποίησης των ενεργειών του Ισραήλ.

Εχοντας δεχθεί τόσο σκληρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρει το Channel 12, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σκλήρυνε τη στάση του και, όταν οι δημοσιογράφοι που πετούσαν μαζί του προς τις ΗΠΑ τον ρώτησαν αν το Ισραήλ θα επιδίωκε να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάζ, Χασάν Νασράλα, απάντησε: «Εάν η Χεζμπολάχ δεν λάβει το μήνυμα που μεταφέραμε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης ανώτερων στελεχών της, θα καταλάβει με διαφορετικό τρόπο».

Πηγή: Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT