Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η καλή «διαγωγή» της Ευρώπης

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η καλή «διαγωγή» της Ευρώπης

Eνώ η απόσταση από τις μηδενικές εκπομπές παραμένει μεγάλη, η Ευρώπη είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που μείωσε τις συνολικές εκπομπές της από το 1990, ενώ ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία τις αύξησαν.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Δ. Μιχοπούλου

Eνώ η απόσταση από τις μηδενικές εκπομπές παραμένει μεγάλη, η Ευρώπη είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που μείωσε τις συνολικές εκπομπές της από το 1990, ενώ ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία τις αύξησαν. Οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο 1990-2022 μείωσαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές τους με εξαίρεση τις Σλοβενία και Κροατία (καμία αλλαγή) και τη Λετονία που είδε αύξηση (+3 τόνοι). Η Ελλάδα στον μέσο όρο της Ε.Ε. Οι στόχοι για τις εκπομπές, οι οδηγίες για τις ΑΠΕ από τη μεριά της Ε.Ε., συνέβαλαν ενεργά στη μείωσή τους.

Οι βασικοί προμηθευτές της Ε.Ε.

Oσον αφορά τις εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, στα πετρελαιοειδή η πλειονότητα προερχόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 15,1%, τη Νορβηγία με 14,1% και το Καζακστάν με 11,7%.

Για το φυσικό αέριο η Νορβηγία κατέχει την πρώτη θέση, με ποσοστό 43,5. Ακολουθούν η Αλγερία με 21,6% και η Ρωσία με 15,5%. Οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ε.Ε. σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (46,0%), πολύ πιο μπροστά από τη Ρωσία (16,8%) και το Κατάρ (11,9%).

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Η καλή «διαγωγή» της Ευρώπης-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT