Μέση Ανατολή: Απρόθυμος για εκεχειρία ο Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: Απρόθυμος για εκεχειρία ο Νετανιάχου

Σε νεκρό σημείο η διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία ευκαιρία της διεθνούς διπλωματίας για την αποτροπή ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή δοκιμάζεται αυτές τις ώρες στη Νέα Υόρκη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση κοινής πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για εκεχειρία 21 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισχυρή, σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, ο Νετανιάχου δεν προϊδέασε για θετικές εξελίξεις. «Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με όλη μας την ισχύ και δεν θα σταματήσουμε αν δεν εκπληρώσουμε όλους μας τους στόχους, με πρώτη την επιστροφή των κατοίκων του βορείου Ισραήλ στις εστίες τους», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Προηγουμένως, το γραφείο του είχε ανακοινώσει ότι το αμερικανο-γαλλικό σχέδιο «είναι απλώς μια πρόταση, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμη». Η ίδια ανακοίνωση διέψευδε άλλα ρεπορτάζ του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο Νετανιάχου είχε διατάξει τον ισραηλινό στρατό να αποκλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Οσο για τη Γάζα τονιζόταν ότι «οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου». Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς. «Δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός στον Βορρά. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη εναντίον της Χεζμπολάχ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, μέχρι τη νίκη», ανέφερε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Είχε προηγηθεί μπαράζ δηλώσεων στενών συμμάχων του Νετανιάχου, οι οποίοι τάσσονταν κατηγορηματικά κατά της πρότασης για εκεχειρία. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «δεν πρέπει να προσφέρουμε στον εχθρό χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί από τα βαριά πλήγματα που έχει δεχτεί» και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τη συντριβή της Χεζμπολάχ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ απείλησε ότι το ακροδεξιό κόμμα του, Εβραϊκή Ισχύς, θα ρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση εκεχειρίας, αν υπάρξει οριστική κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. «Εάν μια προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας καταστεί μόνιμη, τότε θα φύγουμε από την κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Μπεν-Γκβιρ.

Με τις θέσεις της ισραηλινής Ακροδεξιάς στο συγκεκριμένο ζήτημα συγκλίνουν και δήμαρχοι των βορείων περιοχών, που υφίστανται τις επιπτώσεις από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ, και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ακόμη και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, τήρησε μια μεσοβέζικη στάση. «Το κράτος του Ισραήλ θα έπρεπε να ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση Μπάιντεν – Μακρόν για ανακωχή, αλλά μόνο για επτά ημέρες, έτσι ώστε να μη δοθεί χρόνος στη Χεζμπολάχ να ανατάξει τις τηλεπικοινωνίες και την ιεραρχία της», δήλωσε ο κεντρώος πολιτικός.

Τουλάχιστον 24 Σύροι μετανάστες νεκροί σε νέο αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

Η αμερικανο-γαλλική πρόταση, την οποία δημοσιοποίησαν με κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι των δύο χωρών, υπήρξε προϊόν έντονων διπλωματικών διεργασιών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Προβλέπει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο για τρεις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων θα δρομολογηθούν εντατικές διπλωματικές διεργασίες για την οριστική διευθέτηση των εδαφικών διαφορών μεταξύ του Ισραήλ και του γειτονικού αραβικού κράτους, αλλά και για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων στη Γάζα. Την πρόταση των ΗΠΑ και της Γαλλίας υιοθέτησαν επίσης η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Συνέχιση επιθέσεων

Τίποτα δεν έδειχνε μέχρι χθες το βράδυ ότι η κατάπαυση του πυρός, στον Λίβανο και στη Γάζα, βρισκόταν στον ορίζοντα. Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν τουλάχιστον 75 στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο. Σε μόνο μία επίθεση, που έπληξε πολυκατοικία όπου στεγάζονταν Σύροι εργάτες και οι οικογένειές τους, στην πόλη Μπααλμπέκ της κοιλάδας Μπεκάα, σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η 7η ταξιαρχία του διεξάγει γυμνάσια λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, σε ακόμη μία ένδειξη για επικείμενη εισβολή χερσαίων δυνάμεων. Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για την πιθανή απομάκρυνση Τούρκων υπηκόων και ξένων πολιτών από τον Λίβανο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς τα σύννεφα του ανοιχτού πολέμου συσσωρεύονται απειλητικά πάνω από την περιοχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT