Υποπτη σχέση δημάρχου Νέας Υόρκης – Τουρκίας

Υποπτη σχέση δημάρχου Νέας Υόρκης – Τουρκίας

Ασκήθηκε δίωξη για διαφθορά και απάτη εναντίον του Ερικ Ανταμς και συνεργατών του

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκκλήσεις να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης αντιμετώπιζε χθες από το εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς, εναντίον του οποίου ασκήθηκε χθες δίωξη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για διαφθορά και απάτη. Μία από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ανταμς αφορά την είσπραξη παράνομων προεκλογικών δωρεών από Τούρκους επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενους στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημοφιλής βουλευτής των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης στο Κογκρέσο, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, άτυπη επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έγραψε χθες στην πλατφόρμα Χ: «Δεν βλέπω πώς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί το πόστο του. Το κύμα παραιτήσεων οδηγεί σε ακυβερνησία και σε επιδείνωση των υπηρεσιών που οφείλει να προσφέρει ένας δήμος. Για το καλό της πόλης, οφείλει να παραιτηθεί».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα σκαλιά του δημαρχείου, περιστοιχισμένος από ηγετικά στελέχη της αφροαμερικανικής κοινότητας, ο Ανταμς είπε ότι έχει δαιμονοποιηθεί και κάλεσε τους 700.000 ψηφοφόρους που τον επέλεξαν το 2021 να κάνουν υπομονή προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.

Λίγο αργότερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν παρουσίασε το κατηγορητήριο, που υποστηρίζει ότι ο Ανταμς είναι ένοχος για παθητική διαφθορά από το 2014, ενώ προσπάθησε να εξαφανίσει τα πειστήρια. «Καθώς η εξουσία του ενισχυόταν, οι ξένοι ευεργέτες του θέλησαν να εκμεταλλευθούν τη διεφθαρμένη σχέση τους», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ντέιμιαν Ουίλιαμς. Ο δήμαρχος κατηγορείται και για αδήλωτες σχέσεις με πέντε ακόμη χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

Το κατηγορητήριο θυμίζει σε κάποια σημεία του φυλλάδιο πολυτελών διακοπών, καθώς η ομοσπονδιακή εισαγγελία ενέταξε σε αυτό εικόνες των δωματίων, σαλονιών, ακόμη και των λουτρών από τα πολυτελή δωμάτια που διέμενε ο Ανταμς κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία.

Ο 64χρονος απόστρατος παρασημοφορηθείς Αφροαμερικανός αστυνομικός και πολλά μέλη του στενού του κύκλου στο δημαρχείο αντιμετωπίζουν τέσσερις ξεχωριστές ομοσπονδιακές έρευνες και σωρεία διώξεων.

Η πρώτη έρευνα αφορά την αδειοδότηση του νέου προξενείου της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του FBI, μέρος των οποίων είχαν δημοσιευθεί πέρυσι στους Times, ο Ανταμς φέρεται να άσκησε πιέσεις στο πυροσβεστικό σώμα της Νέας Υόρκης, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία έγκρισης πυρασφάλειας κτιρίων να παρακάμψει κατασκευαστικές ελλείψεις.

Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη πιστεύει ότι ο Ανταμς εξασφάλισε κρυφή χρηματοδότηση από την τουρκική κυβέρνηση και μέσω Τούρκων επιχειρηματιών στην προεκλογική του εκστρατεία το 2021 προκειμένου να επισπευσθούν οι εργασίες κατασκευής του προξενείου, ώστε αυτό να εγκαινιασθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το κτίσμα των 37 ορόφων, κόστους 300 εκατ. δολαρίων, ολοκληρώθηκε εγκαίρως για να εγκαινιασθεί από τον Ερντογάν.

Ο Ανταμς διατηρεί άριστες σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν από την εποχή που ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μπρούκλιν, ενώ έχει επισκεφθεί τουλάχιστον έξι φορές την Τουρκία. Μέρος της ομοσπονδιακής έρευνας αφορά την αναβάθμιση του εισιτηρίου του Ανταμς στα ταξίδια αυτά από τις τουρκικές αερογραμμές, από οικονομική σε πρώτη θέση.

Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει είναι η είσπραξη παράνομων προεκλογικών δωρεών από επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενους στον Ερντογάν – Τον καλούν να παραιτηθεί οι Δημοκρατικοί.

Η έρευνα στρέφεται επίσης στις προεκλογικές δωρεές που εισέπραξε ο Ανταμς από Τούρκους μετανάστες στις ΗΠΑ και από οργανώσεις εξωτερικού του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν. Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη εξετάζει τις δωρεές που προήλθαν το 2021 από την κατασκευαστική εταιρεία KSK, με ιδιοκτήτη τον Ερντέν Αρκάν και το Πανεπιστήμιο Μπέι Ατλάντικ στην Ουάσιγκτον, που ιδρύθηκε από τον Μπεχράμ Τουράν.

Η στενή σχέση του Ανταμς με το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη πιστοποιείται από τα ταξίδια του μετέπειτα δημάρχου στη χώρα, με το προξενείο να εμφανίζεται να καλύπτει μέρος των δαπανών ενός τέτοιου ταξιδιού το 2015. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του στη δημαρχία της Νέας Υόρκης, ο Ανταμς είχε πρόγευμα με τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Μουράτ Μερτσάν και τον δρ Μεχμέτ Οζ, γιο Τούρκων μεταναστών και υποψήφιο γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών στην Πενσιλβάνια.

Το καλοκαίρι του 2021, λίγο πριν εκλεγεί δήμαρχος, ο Ανταμς επικοινώνησε με τον επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος και ζήτησε να προωθήσει την αίτηση πυρασφάλειας του κέντρου Τουρκεβί, όπως ονομάστηκε το προξενικό κτίριο. Αντιμέτωπος με τον δισταγμό του πυροσβέστη εξαιτίας των ανησυχιών για ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, ο Ανταμς πρότεινε την προσωρινή εγκατάσταση των προξενικών υπηρεσιών σε αυτό.

Μεταξύ των «έξι ή επτά» ταξιδιών του Ανταμς στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεχωρίζει εκείνο του 2015. Χάρη στην παρέμβαση του τουρκικού προξενείου, η τουρκική κυβέρνηση κάλυψε σημαντικό ποσοστό της δαπάνης του ταξιδιού του Ανταμς. Το κόστος του ταξιδιού, περίπου 15.000 δολάρια, ανέλαβαν εν μέρει οι τουρκικές αερογραμμές και το Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ, ιδρυτής του οποίου είναι ο Ερντάν Αρκάν. Αλλο ταξίδι, έναν μήνα αργότερα, πληρώθηκε από την Ενωση Νέων Ηγετών του Τουρισμού, τουρκική ένωση με έδρα το Μπρούκλιν. Το 2017 ο Ανταμς επισκέφθηκε την Τουρκία με τον γιο του, στο πλαίσιο «πνευματικού ταξιδιού» με σταθμούς στη Γαλλία, στην Κίνα και τη Σρι Λάνκα.

Σχέση και με άλλες χώρες

Πέρυσι τον Νοέμβριο οι ομοσπονδιακές αρχές δέσμευσαν το κινητό τηλέφωνο του Ανταμς, ενώ χθες η ομοσπονδιακή εισαγγελία αποκάλυψε ότι ο δήμαρχος θα κατηγορηθεί και για αδήλωτες σχέσεις με πέντε ακόμη χώρες: το Ισραήλ, την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

Αλλη υπόθεση διαφθοράς αφορά τα συμβόλαια που υπέγραψε ο δήμος της πόλης με εταιρεία συμβούλων ιδιοκτησίας συγγενών στενών συνεργατών του. Ο δίδυμος αδελφός άλλου συνεργάτη του δημάρχου και πρώην αστυνομικού, φέρεται να εξασφάλισε με ύποπτο τρόπο συμβόλαια φύλαξης νυχτερινών κέντρων.

Εναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο Ερικ Ανταμς βλέπει τα τελευταία 24ωρα τους συνεργάτες του να παραιτούνται ενώ παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης. Ηδη από τον Αύγουστο ο Ανταμς είχε τεθεί στο περιθώριο του Δημοκρατικού Κόμματος, με τους διοργανωτές του συνεδρίου στο Σικάγο να μην του επιτρέπουν να πάρει τον λόγο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT