Ιαπωνία: Σε δεύτερο γύρο η κούρσα για τον επόμενο πρωθυπουργό

Ιαπωνία: Σε δεύτερο γύρο η κούρσα για τον επόμενο πρωθυπουργό

Σκληροπυρηνική εθνικίστρια και υποστηρίκτρια της οικονομικής πολιτικής του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και δίνει μάχη με βετεράνο πολιτικό, ο οποίος διεκδικεί για πέμπτη φορά την ηγεσία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία, ώστε να καθορισθεί ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, οδεύει σήμερα προς δεύτερο γύρο. Υποψήφια η οποία επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας δίνει μάχη εναντίον βετεράνου που διεκδικεί για πέμπτη φορά την ηγεσία.

Η κούρσα για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν ο Κισίντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί έπειτα από σειρά σκανδάλων που έριξαν σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις δημοσκοπήσεις.

Από τον αρχικό αριθμό-ρεκόρ των εννέα υποψηφίων, η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σαναέ Τακαΐτσι, 63 ετών, και ο πρώην υπουργός Αμυνας Σιγκέρου Ισίμπα συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο.

Οποιος επιλεγεί θα πρέπει να κατευνάσει τον θυμό στη χώρα για το ακριβό κόστος ζωής και να οδηγήσει την Ιαπωνία εν μέσω ασταθούς περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Ασία, καθώς η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της.

Το LDP, το οποίο έχει κυβερνήσει την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο 2025.

Ο Ισίμπα έχει δεχθεί πυρά από τους βουλευτές του κόμματός του επειδή είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ηγέτες, ενώ είχε αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειές του να γίνει αρχηγός του κόμματος. Εχει δηλώσει πως, έπειτα από αυτή την κούρσα, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ενδεχόμενη εκλογή της Τακαΐτσι, σκληροπυρηνικής εθνικίστριας και υποστηρίκτριας της οικονομικής πολιτικής του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, θα είχε τις περισσότερες συνέπειες – και όχι μόνο επειδή θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Εχει επικρίνει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και η εκλογή της μπορεί να προκαλέσει μαζικές πωλήσεις του γιεν, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Η υπόσχεσή της να αντιστρέψει, αν εκλεγεί, την τάση των ηγετών να αποφεύγουν το αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου Γιασουκούνι μπορεί επίσης να δυσχεράνει τις σχέσεις με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και άλλους που θεωρούν το μνημείο αυτό σύμβολο της ιαπωνικής επίθεσης τον καιρό του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο τελευταίος Ιάπωνας ηγέτης που επισκέφθηκε το μνημείο αυτό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των νεκρών του πολέμου, περιλαμβανομένων αυτών που καταδικάσθηκαν για εγκλήματα πολέμου από συμμαχικό δικαστήριο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ο Σίνζο Αμπε το 2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT