Το ΝΑΤΟ δημιουργεί χερσαία διοίκηση στη Φινλανδία, κοντά στα ρωσικά σύνορα

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί χερσαία διοίκηση στη Φινλανδία, κοντά στα ρωσικά σύνορα

Η διοίκηση θα είναι επιφορτισμένη με την καθοδήγηση των επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει νέα χερσαία διοίκηση στη Φινλανδία κοντά στα ρωσικά σύνορα το επόμενο έτος, επιφορτισμένη με την καθοδήγηση των επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων της συμμαχίας στη βόρεια Ευρώπη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας.

Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι, έπειτα από την εισβολή της γειτονικής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022, και οργανώνει την παρουσία της συμμαχίας στο έδαφός της.

Ετήσιος προϋπολογισμός 8,5 εκατ. ευρώ

«Σήμερα το πρωί, αποφάσισα ότι θα προτείνουμε στο ΝΑΤΟ τη δημιουργία της διοίκησης σε συνδυασμό με το αρχηγείο του στρατού στο Μικέλι», δήλωσε ο υπουργός, Αντι Χακάνεν, σε συνέχεια της ανακοίνωσής του τον Ιούνιο ότι όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δώσει την πολιτική τους συγκατάθεση για το σχέδιο.

Ο Χακάνεν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η μονάδα θα έχει αρχικά ετήσιο προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ και θα στελεχωθεί από διεθνείς αξιωματούχους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Φινλανδία και η γειτονική της Σουηδία, η οποία επίσης προσχώρησε στη συμμαχία φέτος, ανακοίνωσαν ότι η Σουηδία θα συντονίζει τις επισκέψεις ξένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, καθώς και τις διεθνείς ασκήσεις στη βόρεια Φινλανδία.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT