Λονδίνο: Στη φυλακή δύο ακτιβίστριες για επίθεση σε πίνακα του Βαν Γκογκ

Λονδίνο: Στη φυλακή δύο ακτιβίστριες για επίθεση σε πίνακα του Βαν Γκογκ

Η 23χρονη Φοίβη Πλάμερ και η 22χρονη Αννα Χόλαντ, ακτιβίστριες της οργάνωσης «Just Stop Oil», έριξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια», που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη, τον Οκτώβριο του 2022

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φυλακή οδηγήθηκαν την Παρασκευή δύο ακτιβίστριες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Just Stop Oil», οι οποίες καταδικάστηκαν επειδή έριξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια», του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Ειδικότερα, οι δύο νεαρές γυναίκες άνοιξαν δύο κονσέρβες με σούπα ντομάτας και πέταξαν το περιεχόμενό τους πάνω στον διάσημο πίνακα. Στη συνέχεια, έβαλαν κόλλα στις παλάμες τους και τις κόλλησαν στον τοίχο, κάτω από το έκθεμα.

Η επίθεση στο αριστούργημα του Βαν Γκογκ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, προκαλώντας φθορές στο προστατευτικό πλαίσιο, οι οποίες, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, κόστισαν περίπου 13.000 δολάρια. Σημειώνεται πως ο πίνακας δεν υπέστη φθορές και λίγη ώρα αργότερα, ήταν και πάλι διαθέσιμος στο κοινό.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η 23χρονη Φοίβη Πλάμερ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για εγκληματική βλάβη στον πίνακα, ενώ η 22χρονη Αννα Χόλαντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνών.

Οπως ανέφερε ο δικαστής, οι δύο κατηγορούμενες είχαν πρόθεση «να βλάψουν ανεπανόρθωτα ή ακόμη και να καταστρέψουν» τον πίνακα, ο οποίος, όπως είπε, είναι «πιθανώς ανεκτίμητης αξίας».

Σημειώνεται πως ο Βαν Γκογκ είχε ζωγραφίσει πέντε διαφορετικούς πίνακες με τα περίφημα «Ηλιοτρόπιά» του, οι οποίοι εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Η εκδοχή που εκτίθεται στο Λονδίνο, χρονολογείται από το 1888 και η αξία της υπολογίζεται σε 84,2 εκατ. δολάρια.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT