Αυστρία: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή με «αέρα» ακροδεξιάς

Αυστρία: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή με «αέρα» ακροδεξιάς

Το εθνολαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ οδεύει προς μια ιστορική πρωτιά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ακόμη κι αν έρθει πρώτο ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Bουλή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες αυτήν την Κυριακή στην Αυστρία, για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, σχεδόν τέσσερις μήνες έπειτα από τις ευρωεκλογές του περασμένο Ιουνίου στις οποίες είχε έρθει πρώτο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ).

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το εθνολαϊκιστικό FPÖ του 55χρονου Χέρμπερτ Κικλ παρουσιάζεται να προηγείται αλλά με μικρό προβάδισμα ολίγων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του δεξιού χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) του 51χρονου νυν καγκελαρίου Καρλ Νεχάμερ που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ τρίτο έρχεται λίγες μονάδες πιο πίσω το σοσιαλδημοκρατικό SPÖ του Αντρέας Μπάμπλερ.

Αυστρία: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή με «αέρα» ακροδεξιάς-1
(AP Photo/Andreea Alexandru)

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τρία προαναφερθέντα κόμματα κινούνται δημοσκοπικά σε επίπεδα άνω του 20%: πέριξ του 28% το FPÖ, του 25% το ÖVP και του 21% το SPÖ.

Συγκριτικά, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019, πρώτο είχε έρθει το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με ηγέτη τον Σεμπάστιαν Κουρτς και ποσοστό 37,5%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούσε το SPÖ με περίπου 21% και στην τρίτη το FPÖ με 16,2%.

Εάν οι σφυγμομετρήσεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή, τότε το εθνολαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) θα έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή νίκη-ιστορική πρωτιά, σημειώνοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις της πολυετούς ιστορίας του. Σημειώνεται ότι η εν λόγω παράταξη έχει ξαναβρεθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 25%. Στις εκλογές του 2017 είχε για παράδειγμα εξασφαλίσει 26% και στις εκλογές του 1999 σχεδόν 27%, ενώ έχει ενταχθεί και σε κυβερνητικούς συνασπισμούς ως κυβερνητικός εταίρος. Ωστόσο, ποτέ της δεν έχει έρθει πρώτη σε βουλευτικές εκλογές.

Εν έτει 2024 πια, το FPÖ παρουσιάζεται πια να παίρνει μονάδες από το Λαϊκό Κόμμα το οποίο ακόμη «πληρώνει» τα σκάνδαλα του Κουρτς, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το FPÖ έχει δικό του παρελθόν σκανδάλων με πρωταγωνιστή τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε ο οποίος είχε εμφανιστεί σε βίντεο να προτίθεται να κάνει παρασκηνιακά ντιλ με τη φερόμενη ως ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη στο ισπανικό νησί της Ιμπιζα το 2019.  

Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και αν έρθει πρώτο την ερχόμενη Κυριακή, το Κόμμα της Ελευθερίας το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή (Nationalrat) των συνολικά 183 εδρών.  

Αυστρία: Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή με «αέρα» ακροδεξιάς-2
Ο Χέρμπερτ Κικλ (AP Photo/Christian Bruna)

Το εκλογικό πρόγραμμα του FPÖ είναι έντονα αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό, ενώ ο πρόεδρός του, ο Χέρμπερτ Κικλ, έχει κατηγορηθεί ότι είναι «κοντά» και στη Ρωσία του Πούτιν. Σημειώνεται ότι το FPÖ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία καθώς και στην παροχή βοήθειας προς το Κίεβο, ενώ η Αυστρία συνολικά ως χώρα συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Τα κορυφαία ζητήματα πάντως της προεκλογικής περιόδου ήταν, στα μάτια των ψηφοφόρων: το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός, το μεταναστευτικό αλλά και η κλιματική κρίση που ήρθε πιο έντονα στο προσκήνιο έπειτα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT