Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το γεγονός ότι τον επέκρινε επανειλημμένα κατά την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργαστεί τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου τους, καθώς βρισκόταν δίπλα στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, που έλαβε χώρα στον Πύργο Τραμπ.

Ο Τραμπ επαίνεσε τον Ζελένσκι, αλλά είπε ότι έχει επίσης μια σταθερή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Εχουμε μια πολύ καλή σχέση και έχω επίσης μια πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ. «Και αν κερδίσουμε, νομίζω ότι θα το λύσουμε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε. Αφού υπογράμμισε ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή», δήλωσε ότι «θα εργαστεί για τον τερματισμό του προτού καν αναλάβει την προεδρία, τον Ιανουάριο», αν εκλεγεί, σημειώνοντας ότι «θα συνεργαστεί και με τις 2 πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη συνάντηση, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία τους προσωπική συνάντηση. «Νομίζω ότι έχουμε κοινή άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και ο Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει. Και θέλω να συζητήσω μαζί σας τις λεπτομέρειες του “σχεδίου νίκης”», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι έρχεται αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ -στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του- επέκρινε τον Ουκρανό ηγέτη και εξέφρασε αμφιβολίες ότι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι-1

Το παρασκήνιο μίας δύσκολης σχέσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά το γεγονός ότι τον επέκρινε επανειλημμένα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη, αφού προηγούμενες αναφορές από την προεκλογική του εκστρατεία βεβαίωναν ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο ήταν εξαιρετικά απίθανη.

Οι δύο άνδρες έχουν ένα ταραχώδες παρελθόν. Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη το 2019 με την κατηγορία ότι πίεσε τον Ζελένσκι να ξεθάψει επιζήμιες πληροφορίες για την οικογένεια Μπάιντεν. Μια απομαγνητοφώνηση του τηλεφωνήματος αποκάλυψε ότι ο Τραμπ είχε παροτρύνει τον Ζελένσκι να ερευνήσει τον Μπάιντεν, καθώς και τον γιο του.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τραμπ έχει επαναλάβει αρκετές φορές τα ρωσικά επιχειρήματα. Κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ του Σεπτεμβρίου, απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση σχετικά με το αν ήθελε η Ουκρανία να βγει νικήτρια από τη σύγκρουση.

Ανακοινώνοντας τη συνάντηση με τον Ουκρανό ηγέτη, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι θα μπορούσε να «κλείσει μια συμφωνία» μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ζελένσκι «αρκετά γρήγορα». Ομως ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες του σχεδίου του. Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει –όταν ρωτήθηκε– αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ως μέσο τερματισμού του πολέμου.

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Τόσοι πολλοί θάνατοι, τόση καταστροφή. Είναι κάτι φρικτό», δήλωσε ο Τραμπ.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο ενός γραπτού μηνύματος από τον πρόεδρο Ζελένσκι, το οποίο είχε διαβιβαστεί από τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό, ο Ουκρανός ηγέτης ζητούσε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο και έλεγε ότι είναι «σημαντικό για εμάς να έχουμε μια προσωπική επαφή και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον 100%».

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι-2

Η συνάντηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εξοργίστηκαν από την επίσκεψη του Ζελένσκι σε εργοστάσιο όπλων στη γενέτειρα του Μπάιντεν, το Σκράντον της Πενσιλβάνια, με κορυφαίους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της πολιτείας Τζος Σαπίρο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ταξίδι Ζελένσκι στην πολιτεία-κλειδί χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς ως προεκλογική εκδήλωση. Σε δημόσια επιστολή του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι η επίσκεψη «σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς» και υποστήριξε ότι ισοδυναμεί με «εκλογική παρέμβαση».

Ο Τραμπ έχει γίνει όλο και πιο επικριτικός απέναντι στη συνέχιση της αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία και τις τελευταίες ημέρες έχει οξύνει τις επιθέσεις του εναντίον του Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «μεγαλύτερο πωλητή στη γη».

Αντιθέτως, ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό New Yorker ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ «δεν ξέρει πραγματικά πώς να σταματήσει τον πόλεμο».

Οταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ζελένσκι την Πέμπτη, ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω ότι διαφωνώ μαζί του. Δεν με γνωρίζει».


Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της συνάντησης Τραμπ-Ζελένσκι, σε όλη την Ουκρανία είχε κηρυχθεί συναγερμός για αεροπορική επιδρομή. Ειδικότερα, δύο ρωσικά μαχητικά MiG-31K με πυραύλους «Kindzhal» πέταξαν πάνω από τη χώρα, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή του Κμελνίτσκι.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι-3


Πηγή: Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT